DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-03-2013
HUISDIER NA DOOD BAASJE VAAK ONVERZORGD ACHTERGELATEN

Huisdieren gaan een ongewisse toekomst tegemoet wanneer hun baasje overlijdt. Dit blijkt uit een onderzoek van Nuvema Uitvaartverzekeringen. Slechts 7% van de huisdiereigenaren heeft op papier staan wat er met hun dier moet gebeuren wanneer zij zelf overlijden.


Voor de helft van de huisdieren geldt dat hun baasje hier niet over heeft nagedacht en daarom de nabestaanden met deze beslissing opzadelt. Een deel van de huisdiereigenaren heeft wel iets afgesproken, maar dit niet vastgelegd. Hierdoor is het allerminst zeker dat hun huisdier goede opvang krijgt. Vooral voor huisdiereigenaren die alleen wonen is het erg belangrijk dat zij aangeven wat er met hun huisdier moet gebeuren na hun dood.

In een derde van de gevallen heeft een eigenaar van huisdier helemaal niet nagedacht over wat er met het dier moet gebeuren. Bij nog eens ruim 20% wordt de keuze aan nabestaanden overgelaten. Ongeveer 40% van de huisdieren krijgt opvang van familie, vrienden of bekenden, maar dit is in veel gevallen niet op papier gezet. Hierdoor kunnen misverstanden ontstaan of weten nabestaanden ook niet wat ze moeten doen met een achtergebleven huisdier.

Door de bank genomen zitten er geen hele grote verschillen tussen de verschillende diersoorten. Honden komen er het beste vanaf. Voor meer dan de helft is wel iets (mondeling) geregeld. Reptieleigenaren denken het meest na over de toekomst van hun dier. Slechts voor 21% van de reptielen geldt dat dit niet is gebeurd.
Opvallend is dat katten een meer onzekere toekomst tegemoet gaan dan knaagdieren en vogels. Slechts voor 44% van de katten is een plan bedacht. Voor knaagdieren is dit 45% en voor vogels 49%.

Baasjes die iets willen regelen voor hun huisdier, doen er verstandig aan om andere huisdiereigenaren op te zoeken. Driekwart van de mensen die al een huisdier hebben zijn bereid om een huisdier van een overleden bekende over te nemen. Van de personen die geen huisdier hebben, zit bijna twee derde hier niet op te wachten. Ook kunnen huisdiereigenaren van tevoren iets regelen bij dierenorganisaties, zoals de Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren (SLHH). De SLHH zorgt voor herplaatsing van huisdieren van overleden en zieke mensen.

Nuvema heeft een Huisdiertestament gemaakt. Hiermee kan makkelijk aangegeven worden wat er met het huisdier moet gebeuren wanneer iemand komt te overlijden.

Terug naar archief...