DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-03-2013
LANGE WACHTTIJD LEVENSEINDEKLINIEK

Het loopt storm bij de Levenseindekliniek, die vandaag een jaar bestaat. In de Randstad kan de wachttijd voor een zelfverkozen dood oplopen tot vier maanden.


De Levenseindekliniek is bedoeld voor mensen met een doodswens die niet bij hun eigen arts terechtkunnen. Zeventien ambulante teams van een arts en een verpleegkundige beoordelen de aanvragen en verlenen euthanasie aan huis.

Het afgelopen jaar meldden zich ruim zevenhonderd patiŽnten. Op 31 januari waren 94 mensen aan hun gewenste einde geholpen. In 52 gevallen besloot de 'weigerarts' na bemoeienis van de kliniek alsnog het verzoek van de patiŽnt toe te kennen. Er werden 180 aanvragen afgewezen, bijvoorbeeld omdat de patiŽnt weigerde inzage te geven in zijn dossier of niet aan de criteria van de euthanasiewet voldeed.

Bij gebrek aan beschikbare teams is een wachtlijst ontstaan. De kliniek zoekt nieuwe artsen en verpleegkundigen om de wachttijden terug te dringen. De kliniek is begonnen met zes teams; nu zijn dat er zeventien.

Onder de mensen die zich melden, zijn veel patiŽnten met chronische lichamelijke aandoeningen, zoals multiple sclerose, hersenbeschadigingen of de spierziekte ALS. Dementie wordt ook als reden aangevoerd. Een derde van de verzoeken betreft een geestelijke aandoening. In de psychiatrie is euthanasie nog taboe. Vorige maand hielp de kliniek voor het eerst een geesteszieke bij het beŽindigen van zijn leven.

Terug naar archief...