DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-02-2013
STAAT VERKOOPT MAUSOLEUM COMENIUS

De Nederlandse staat wil het mausoleum van Jan Amos Comenius verkopen, dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Het graf van Comenius staat in Naarden, de 17e eeuwse geleerde wordt vooral in TsjechiŽ gezien als een held. De verkoop van het graf is daarom groot nieuws in het voormalig Oostblokland.


Comenius was een volgeling van de Boheemse reformator Johannes Hus. In TsjechiŽ en Slowakije wordt hij gezien als de grondlegger voor het moderne onderwijs. De geleerde staat nog steeds afgebeeld op Tsjechische bankbiljetten. Momenteel is er zelfs een handtekeningenactie gaande in het land om de geboortedag van Comenius uit te roepen tot nationale gedenkdag.

De stichting Comenius Museum en Mausoleum in Naarden laat in het Reformatorisch Dagblad weten dat TsjechiŽ het mausoleum vroeger wilde kopen. De staat voelde daar toen niets voor, maar nu de onderhoudskosten wel erg duur worden wil men toch van het graf af. De Tsjechische ambassade laat in een reactie weten dat ze nog niet officieel zijn geÔnformeerd over de verkoop.

Terug naar archief...