DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-02-2013
FLINKE STIJGING THANATOPRAXIE?

'Flinke stijging thanatopraxie,' kopt uitvaart.nl en geeft als bron metronieuws.nl. Daar luidt de kop: 'Licht balsemen na dood is nieuwe uitvaarttrend'. Het is allemaal sterk overtrokken, want het gaat om nog maar 1200 mensen per jaar.


Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Sinds januari 2010 is thanatopraxie bij wet toegestaan in Nederland.

In 2010 werden er een paar honderd mensen gebalsemd, meldt Yvonne van Bruggen, communicatieadviseur van Dela. "In 2011 waren dat er zon 1000, in 2012 circa 1100 en voor 2013 verwachten we ruim boven de 1200 behandelingen uit te komen." Dat is nog geen 1% van alle overledenen, het aantal mensen dat hiervoor kiest blijft dus minimaal.

In ons land zijn er 31 erkende thanatopracteurs die de behandeling mogen uitvoeren. Een behandeling kost gemiddeld 485 euro.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


W.Woestenburg schreef op 16-2-2013:
Een eigenaardige gedachten gang, tijdens het leven roken, zuipen
en vreten we er op los. Naast nog wat andere dingen, alsof we haast hebben er van door te gaan. En als we dan dood zijn, moeten we zolang mogelijk geconserveerd worden. Ik zou zeggen, begin daar wat eerder mee!