DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-02-2013
CREMATORIUM IN AMSTERDAM NOORD EINDELIJK EEN FEIT

Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar eind januari is het crematorium in Amsterdam Noord dan eindelijk van start gegaan.


Omwonenden waren er tegen en streden sinds 2007 tegen de komst van het crematorium. Eind verleden jaar nog vernietigde de Amsterdamse rechtbank de vergunning, omdat er twijfels waren over de behoefte aan een crematorium en als dat het geval zou zijn, of dat dan rendabel kan worden geŽxploiteerd. Maar begin dit jaar oordeelde de Raad van State dat stadsdeel Amsterdam Noord het omstreden crematorium op de Noorderbegraafplaats in gebruik mag nemen. De Raad van State oordeelt nu dat de bewoners die bezwaar hadden gemaakt tegen het behoefte onderzoek van het crematorium, in eerste instantie gelijk hadden. Maar nu stadsdeel Noord aanvullend onderzoek heeft laten doen, mag het crematorium, dat al klaar stond, toch in gebruik genomen worden.

Ook heeft de begraafplaats een nieuwe aula in gebruik genomen. De voormalige aula is gerenoveerd en nu in gebruik als wachtruimte. Met alle vernieuwingen heeft de begraafplaats ook een nieuwe naam aangenomen: De Nieuwe Noorder.

Terug naar archief...