DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-02-2013
WESTERVELD: EEN MONUMENTALE ONTDEKKINGSTOCHT

Nederland heeft enkele begraafplaatsen die zo uniek, monumentaal of historisch van belang zijn dat elke publicatie die eraan gewijd wordt gerechtvaardigd is. Ik heb het dan over begraafplaatsen zoals Oud Eik en Duinen in Den Haag, Moscowa in Arnhem, Kranenburg in Zwolle, Crooswijk in Rotterdam, De Nieuwe Ooster in Amsterdam en natuurlijk Begraafplaats & Crematorium Westerveld in Driehuis.


Westerveld is bijzonder vanwege de historie: het eerste crematorium verscheen hier. Het is ook architectonisch van belang: vanwege de unieke oude urnen die als paddenstoelen in het landschap liggen en de vele mausolea. En vanwege het bijzondere landschap: in de duinen, met veel hoogteverschil. En uiteraard ook vanwege de historisch belangrijke figuren die er liggen.

Kortom: een plek waar veel over te vertellen valt en dat prachtig te fotograferen is. Dat is gedaan in het boek Westerveld: een monumentale ontdekkingstocht, dat eind 2012 is uitgekomen en een prachtig visitekaartje is voor Westerveld in het jubileumjaar 2013. Niet alleen bestaat de begraafplaats dan 125 jaar, maar het is dan ook precies 100 jaar geleden dat het crematorium geopend werd.

De uitgever (Facultatieve Media) noemt het boek zelf een naslagwerk, waarin ruim honderd bijzondere monumenten worden besproken, waaronder die van Anthony Fokker, Lex Goudsmit, Multatuli en Pim Fortuyn. Het boek bevat tevens een gedetailleerde plattegrond.
De monumenten die worden beschreven zijn bijzonder vanwege hun unieke karakter, cultuurhistorische waarde en/of de bekendheid van de overledene. Daarom bevat het boek niet alleen klassieke monumenten, maar ook heel eigentijdse.

Dorothée van Hooff, Westerveld: een monumentale ontdekkingstocht, isbn 978 90 8086 970 7, € 24,95. Verkrijgbaar op Westerveld en via www.bc-westerveld.nl.

Terug naar archief...