DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-01-2013
ITALIAANSE KAT BEZOEKT DAGELIJKS GRAF OVERLEDEN BAASJE

Vijftien maanden geleden overleed in het Italiaanse Montagnana een 71-jarige man. Hij liet een kat achter. Elke dag, al bijna vijftien maanden lang, loopt de kat naar het graf van haar baasje die haar drie jaar voor zijn dood adopteerde, zo meldt de Italiaanse krant Le Correire Fiorentino.


Sinds de begrafenis bezoekt de kat het graf elke dag. Bijzonder is ook dat ze elke dag een cadeautje meeneemt voor haar baasje. Dat legt ze bovenop de graftombe. De geschenken bestaan uit dingen die ze vindt op staat. Dorpsbewoners ontfermen zich of het diertje en zorgen ervoor dat ze eten en drinken krijgt en ze zorgen ervoor dat ze in alle veiligheid naar de begraafplaats kan lopen.

In september schreven we over een Argentijnse hond die al zes jaar waakt bij het graf van zijn baas.
Dit is ook eerder gedrag typisch voor een hond dan voor een kat. Maar er zijn uitzonderingen. Zoals 'werkende Willem', de therapeutische kat die bijna elke avond vertrekt van huis naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg waar hij mensen troost en bijstaat.

Elke avond, tussen 11 uur en 1 uur ’s nachts vertrekt Willem naar Altrecht in Zeist, instelling voor geestelijke gezondheidszorg, zowel klinisch als ambulant, voorheen Christelijk Sanatorium voor Neurosen en Psychosen, één kilometer verderop. Hij doet daar zijn rondes, laat zich aaien, gaat op schoot zitten bij wie troost en aandacht nodig heeft. Hij blijft ook de hele volgende dag in de kliniek en zit precies om 6 uur ’s avonds buiten op de parkeerplaats voor de Acute Opname te wachten. Dan komt Gonnie aanrijden, van haar werk. “Hij hoort en herkent mijn auto, rent blij naar mij toe – dat interpreteer ik als blij –, springt op mijn schoot en loopt door naar de achterbank. Thuis krijgt hij eten, gaat slapen en rond middernacht vertrekt hij weer. ‘Willem gaat naar zijn werk,’ zeggen we dan.”

Fragment uit: 'Werkende Willem', artikel uit Felis Catus / De Huiskat. Bestel dit eenmalige kattentijdschrift bij de uitgever: Stichting ThemaTijdschriften.

Terug naar archief...