DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-10-2012
IN ZIJLIGGING IN DE KIST

In de categorie ‘waarom is dit niet eerder bedacht?’ valt de 'Z kist' van het eenvrouwsbedrijf bijzonderekisten.nl.


De kist is bijzonder van vorm, want is zo gemaakt dat de overledene er in zijligging, met opgetrokken knieën, in kan liggen. Op de Uitvaart Vakbeurs vorige week in Gorinchem was een prototype te zien.

Bedenkster en ontwerpster van de kist is Anne-Marie van Eck. “Ik heb hem twee weken voor de beurs ontworpen. Ik wilde met iets bijzonders komen, maar hij is wel degelijk ergens op gebaseerd. Vier van de tien mensen die hem op de beurs hebben gezien zeiden ‘wow, wat mooi, dat zou ik best willen’. Veel mensen liggen in bed ook op hun zij. Maar waar hij echt geschikt voor is, is voor mensen die tijdens het leven krom zijn gegroeid. Veel mensen die vergevorderde dementie hebben bijvoorbeeld, liggen aan het einde van hun even vooral in bed en vaak in foetushouding. Na de dood moet het lichaam geweld worden aangedaan om het recht in een kist te krijgen. Ik heb verzorgers gesproken die zeiden: ‘Dit is echt een vondst.’ De vraag is alleen, vinden mensen het ook esthetisch mooi?”

De kist oogt breed, maar meet in de breedte slechts 80 cm., dus past in elk graf en elke oven. “Hij kan zelfs minimaal 70 cm. breed worden gemaakt. De grepen vallen binnen de buitenlijn van de kist. Hij is getest op draagkracht, kan geschouderd worden en kan in een gewone rouwauto klem worden gezet.”

Op de foto is de kist boven in beeld.

www.bijzonderekisten.nl.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Jannie van Ooi schreef op 12-8-2015:
Ik heb de website al vaker bekeken en vind de z kist geweldig.
Ik heb mijn man gezegd dat ik als ik overlijd hopelijk duurt dat nog lang.
Maar kan ik er dan in Den Haag aankomen en wat kost het ongeveer Voor crematie z kist?
wilma schreef op 26-9-2013:
Overleden moslims liggen ook op de zij, met het hoofd naar Mekka gericht.


M boer schreef op 22-8-2013:
Helemaal geweldig, had het al op tv gezien en vertel mensen dat ik zij kist wil, mensen kijken me dan aan van dat kan niet!
Wel dus!