DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-10-2012
IN ZIJLIGGING IN DE KIST

In de categorie ‘waarom is dit niet eerder bedacht?’ valt de 'Z kist' van het eenvrouwsbedrijf bijzonderekisten.nl.


De kist is bijzonder van vorm, want is zo gemaakt dat de overledene er in zijligging, met opgetrokken knieën, in kan liggen. Op de Uitvaart Vakbeurs vorige week in Gorinchem was een prototype te zien.

Bedenkster en ontwerpster van de kist is Anne-Marie van Eck. “Ik heb hem twee weken voor de beurs ontworpen. Ik wilde met iets bijzonders komen, maar hij is wel degelijk ergens op gebaseerd. Vier van de tien mensen die hem op de beurs hebben gezien zeiden ‘wow, wat mooi, dat zou ik best willen’. Veel mensen liggen in bed ook op hun zij. Maar waar hij echt geschikt voor is, is voor mensen die tijdens het leven krom zijn gegroeid. Veel mensen die vergevorderde dementie hebben bijvoorbeeld, liggen aan het einde van hun even vooral in bed en vaak in foetushouding. Na de dood moet het lichaam geweld worden aangedaan om het recht in een kist te krijgen. Ik heb verzorgers gesproken die zeiden: ‘Dit is echt een vondst.’ De vraag is alleen, vinden mensen het ook esthetisch mooi?”

De kist oogt breed, maar meet in de breedte slechts 80 cm., dus past in elk graf en elke oven. “Hij kan zelfs minimaal 70 cm. breed worden gemaakt. De grepen vallen binnen de buitenlijn van de kist. Hij is getest op draagkracht, kan geschouderd worden en kan in een gewone rouwauto klem worden gezet.”

Op de foto is de kist boven in beeld.

www.bijzonderekisten.nl.

Terug naar archief...