DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 03-09-2012
PORTRETBEELDURNEN

URNWINKEL.nl werkt sinds kort samen met ‘fijn-beeldhouwer’ Roy Greve. Greve maakt portretbeeldurnen. Vroeger schilderde men een afbeelding op een urn of sarcofaag. Daarna werd de urn een sokkel met een beeldje er bovenop. Nu is er de urn zelf, die het verdient om op een sokkel te staan.


Greve creëert unieke portretbeelden die nog het meest verwant zijn aan de afbeeldingen zoals deze, doorgaans bij de oude Romeinen bestonden. De gedetailleerde techniek van het boetseren van het gebeeldhouwde portret vierde hoogtij in de Gouden eeuw en verdween langzaam naar de achtergrond.

Bij zijn portret-beelden gaat het om de fascinatie voor het hoofd als de zetel van de persoonlijkheid. Het werk van Greve drukt de behoefte uit om tevens de ziel erin weer te geven. Daarmee gaat het hem om het mysterieuze van de persoon, om het wezen en het ware te onthullen. “Dit uitdrukken kan in een fijn-realistisch, zeer persoonlijk portretbeeld. Als fijn-beeldhouwer kan ik een fijn-gebeeldhouwd portret aanbieden, met ‘gevoel’ in de gezichtsexpressie.”

Het laten maken van een portretbeeld is een goede manier om het overlijden van een familielid te verwerken. De nabestaanden komen graag met andere leden van de familie in het atelier langs om het een en ander over het portretbeeld te bespreken en het verlies te verwerken. De betrokkenheid van de opdrachtgever(s) is mede belangrijk voor de kwaliteit. Hoe intenser de betrokkenheid van de familieleden en anderen, hoe beter het eindresultaat.

Voor meer informatie ga naar www.urnwinkel.nl.


Terug naar archief...