DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-07-2012
DIEFSTAL OP PèRE LACHAISE NEEMT TOE

De vrienden van de Parijse begraafplaats Père Lachaise luiden de noodklok over het grote aantal diefstallen op het terrein. Wekelijks verdwijnen tientallen plaquettes, beelden en andere decoraties van de graven.


Père Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs. Er liggen zo'n 70.000 mensen begraven. Onder hen zijn veel beroemdheden, zoals Jim Morrison, Oscar Wilde, Frédéric Chopin en Yves Montand.

De voorzitter van de groep 'Vrienden en liefhebbers van Père Lachaise' zegt dat er altijd al van de wereldberoemde begraafplaats werd gestolen, maar dat het aantal diefstallen na het begin van de economische crisis is toegenomen. Volgens hem worden veel stukken koper en metaal van de graven omgesmolten en verkocht. "Het gaat gewoon om geld," zegt hij.

Behalve metaal en plaquettes worden ook hele standbeelden van de begraafplaats gestolen, soms gewoon op klaarlichte dag. De vriendengroep zet vrijwilligers in om de wereldberoemde begraafplaats beter te 'beveiligen'.

De beheerder heeft twaalf beveiligers in dienst, maar dat is niet genoeg om het 44 hectare grote perceel te kunnen beschermen tegen dieven. "Dat is fysiek onmogelijk," zegt conservator Martine Lecuyer.

Terug naar archief...