DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-07-2012
AANTAL VERZOEKEN OM EUTHANASIE STIJGT

PatiŽnten vragen vaker om euthanasie of hulp bij zelfdoding en artsen stemmen daar vaker mee in. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet.


Het onderzoek is uitgevoerd door het VUmc, Erasmus MC, UMCU en CBS.

De afgelopen jaren is het aantal verzoeken tot euthanasie gestegen tot 9100 per jaar. (In 2010 waren het er 4050.) Ruim 4000 keer per jaar stemde de arts toe. Het is meestal de huisarts die de euthanasie verricht.

Euthanasie is legaal sinds 2002. Volgens de NVVE heeft de wet ervoor gezorgd dat een verzoek om hulp in alle openheid kan worden besproken. Artsen hoeven er onderling ook niet meer geheimzinnig over te doen.

Ook passen artsen steeds vaker pijn- en symptoombestrijding toe bij patiŽnten in een terminale fase. Van alle overledenen in 2010 kreeg 36%, 49.600 personen, deze vaak levensverkortende behandeling. Hetzelfde geldt voor palliatieve sedatie (in een toestand van diepe slaap brengen). In 2010 werd dit toegepast bij 12,5% van alle overledenen, een stijging met 8,2% ten opzichte van 2005.
Het percentage palliatieve sedatie is vergelijkbaar met ons omringende landen als Engeland (16,5) en BelgiŽ (14,5).

De onderzoekers wijzen erop dat symptoombestrijding en palliatieve sedatie weliswaar onder het normale medische handelen vallen, maar 'dat ze daarmee nog niet uitgesloten zijn van ethische vraagstukken. Het is bijvoorbeeld opvallend dat artsen die menen dat intensieve symptoombestrijding mogelijk een levensverkortend effect heeft, dit lang niet altijd bespreken met de patiŽnt of diens naasten,' stellen de onderzoekers vast.

Terug naar archief...