DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-06-2012
BEELD VOOR DE BEENDEREN

Op De Nieuwe Ooster in Amsterdam staat sinds kort een imposant marmeren vrouwenhoofd. Deze sculptuur van kunstenaar Femmy Otten markeert het verzamelgraf van de Amsterdamse begraafplaats.


Het werk is een indrukwekkende toevoeging aan de tentoonstelling Afterlife – kunst over de eindbestemming, te zien in het gedenkpark en in Museum Tot Zover. De tentoonstelling is verlengd t/m 9 september. Alleen Ottens sculptuur blijft op De Nieuwe Ooster.

De sculptuur van een vrouwenhoofd met medaillon staat als zevende in een reeks autonome werken op de begraafplaats. Andere werken zijn onder meer een betreedbare, in de grond gegraven camera obscura van Leonid Tsvetkov en een poëtische video-installatie van Valeska Soares.

De mysterieuze en rustgevende glimlach van Femmy Ottens sculptuur is geďnspireerd op de klassieke beeldtaal waarin het ‘innerlijke’ gezicht centraal staat. De kunstenaar haalde het marmer uit Carrara (Toscane). Deze groeve geldt als de belangrijkste ter wereld en wordt al sinds de Romeinen gebruikt. Het marmer van het Pantheon en Michelangelo’s David komt hier ook vandaan.

Femmy Ottens sculptuur markeert het algemeen verzamelgraf van De Nieuwe Ooster en zal hier blijven staan. Het staat letterlijk voor de beenderen. Nabestaanden hebben het beeld al direct ontdekt en in hun hart gesloten, getuige de erbij geplaatste kaarsen. Een van hen schreef: “Er straalt een zekere mysterieusheid uit, die mij aangreep. Ik denk dat mijn vader dit beeld erg mooi zou hebben gevonden.”

Afterlife – kunst over de eindbestemming opende in het najaar van 2011. Veertien kunstenaars uit binnen- en buitenland geven hun visie op de eindbestemming. Stuk voor stuk kozen de kunstenaars voor verrassende invalshoeken. Dat leverde optimistische, spirituele en soms melancholisch stemmende kunst op.

Terug naar archief...