DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-06-2012
COLLECTIEF BEGRAVEN OP ZORGVLIED

Op de Amstelveense begraafplaats Zorgvlied is 't Lalibellum in gebruik genomen. Bedoeld voor algemene begraven, maar dan algemeen begraven met allure. De architectonisch bijzondere plek is ontworpen door Ada Wille.


Zorgvlied spreekt van ''s werelds grootste grafheuvel en herdenkingsplek'. Het gaat om circa 2200 grafkelders, 5 en 3 diep. Tussen de 3 diep-grafkelders en de 5 diep-grafkelders ligt een monumentale trap die in het donker verlicht is en waar naamplaatjes van overledenen kunnen worden aangebracht.

Met 't Lalibellum grijpt Zorgvlied terug op vroegere culturele gewoonten van collectief begraven. De naam van het door landschapsarchitecte Ada Wille gemaakte ontwerp verwijst naar de ondergrondse gewelven van Lalibella in Ethiopië, waar volgens de legende de Ark des Verbonds verborgen zou zijn.

Overledenen worden na een uitvaartplechtigheid op chronologische wijze bijgezet. Na tien jaar worden de stoffelijke resten gecremeerd en wordt de as bijgezet in een collectieve bewaarplaats onder de trap.

Foto: Leon Bok

Terug naar archief...