DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-06-2012
ISLAMITISCH BEGRAVEN IN AMSTERDAM

Op 5 juni heeft wethouder Andrée van Es van de gemeente Amsterdam een bijzonder gebied op De Nieuwe Ooster geopend: een Islamitisch grafvak dat openstaat voor moslims van alle stromingen en herkomst.


Als grootste begraafplaats van Amsterdam had De Nieuwe Ooster nog geen grafvak dat geschikt was voor islamitisch begraven. In 2011 tekenden zes islamitische koepelorganisaties en stadsdeel Oost een overeenkomst over islamitisch begraven op de gemeentelijke begraafplaats. De Nieuwe Ooster heeft in nauw overleg met het PIBA (Platform Islamitisch Begraven Amsterdam, een initiatief van de gemeente Amsterdam) een plan opgesteld voor de aanleg.

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van moslims hebben de islamitische koepelorganisaties van begin tot eind meegedacht. Het resultaat is een ingetogen en subtiel ingericht grafvak, dat openstaat voor moslims van alle stromingen en herkomst. Een plek waar alle betrokken organisaties trots op zijn. Het ontwerp is van Landschapsarchitectenbureau Karres en Brands.

De graven en het gebouwtje zijn gericht op Mekka. Het grafvak is aangelegd in de zuidwest hoek van de begraafplaats. Het gedeelte voor moslims is gerealiseerd bij de tweede entree aan de Rozenburglaan. Het paviljoen huisvest de verschillende functies voor islamitische begraafrituelen. De overdekte bewassingruimte is open en transparant. Een mozaïek van de hand van Rem Posthuma siert het gebouw dat werd ontworpen door architect Furkan Köse van Atelier PUUUR.

Terug naar archief...