DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-05-2002
MENSONTEREND

Veel mensen reageerden geschokt op de foto die de Volksrant, De Telegraaf en Algemeen Dagblad de dag na de moord op Fortuyn op de voorpagina afdrukten. Op de foto het lichaam van Fortuyn, uitgestrekt op straat, mond iets open, een bebloed verband om zijn hoofd. Lezers van de drie kranten belden boos op en zeiden soms hun abonnement op. Terecht of niet?


Is het ‘een mensonterende foto’ en daarom niet geschikt voor de voorpagina, zoals Frits van Exter, hoofdredacteur van Trouw liet weten. Of heeft de hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes gelijk? Hij vertelde op radio 1 dat bij de uiteindelijke afweging voor hem de doorslag gaf dat deze foto de schokkende gebeurtenis het sterkst verbeeldt. Voor Broertjes moest de gebeurtenis zelf centraal staan en niet de reactie daarop, omdat het beeld daarvan ook in de geschiedenis zal voortleven.

Ongetwijfeld zocht Fortuyn zelf veelvuldig de media-aandacht, maar zouden er geen grenzen moeten zijn, die voor iedereen gelden? Er zijn momenten waar de camera niet bij thuishoort: de ‘ultieme privé-momenten’ zeg maar, tijdens het hebben van seks en tijdens het sterven. Het is logisch dat de camera’s aanwezig waren bij de aanslag op Fortuyn en deze registreerden, maar achteraf, toen bleek dat het om een stervende Fortuyn ging, had men zo kies moeten zijn te besluiten de foto niet te plaatsen.

Het is anders bij een opbaring. Afgelopen donderdag kon afscheid worden genomen van een opgebaarde Fortuyn in de kathedraal aan de Mathenesserlaan in Rotterdam. Een opbaring past bij Fortuyn, die van uiterlijk vertoon hield. Een opbaring bezorgt ons een waardig beeld van de overledene. In 1998 pleitte ik in het artikel ‘Privé: Het beroemde lijk’ in Doodgewoon voor de terugkeer van de publieke opbaring van beroemdheden en van het doodsportret in de kolommen van dag- weekbladen, zoals dat in de negentiende eeuw heel gewoon was. Fortuyn zou ook hierin het voortouw kunnen nemen.
(Anja Krabben)

Lees hier: Privé: Het beroemde lijk
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Guido schreef op 29-3-2009:
Geen moeite mee mee, lekker griezelen.


geerinck christel schreef op 16-6-2008:
Het is verschrikkelijk om Pim Fortuyn zo te zien liggen, ik vond en vind hem nog steeds uniek , wat die mens teweeg heeft gebracht, heb er onnoemlijk véél respect voor. Ik zal altijd pim in mijn hart dragen als een voorbeeld en een eerlijk en warm mens waar ik veel van hou om wie hij was. Hij zal voor altijd bij mij zijn liefs christel


timia schreef op 22-5-2007:
pim fortuyn is op een gruwelijke manier om het leven gekomen ik denk of wwet zeker dat hij het ver geschopt zou hebben in de poletiek ik had respect voor hem


Andre schreef op 4-10-2004:
volstrekte onzin natuurlijk. Het is gewoon propaganda. De lezers zullen dan zeggen van: O kijk nou toch wat hem is aangedaan, ik ga op hem stemmen. Ja toch? Die man had trouwens in (bijna) alles wat hij zei gelijk. Die man zou iets heel goeds gemaakt kunnen hebben van dit land. Nu, denk ik, is Nederland verdoemd en is de lijdensweg al begonnen. Andrekim schreef op 27-5-2003:
nou familie fortuyn ik vind dat pim over wat ie zei allemaal geleik in heeft hoor natuurlijk zijn er dingen waar je het mischien niet met hem eens bent maar zijn meeste ideeen en uitspraken waren terecht nou groetjes kimRenske schreef op 16-7-2002:
Goed artikel, waarin naar 2 kanten van de journalistiek gekeken is. Ik vond het een schokkende foto. Pim vond ik een kanjer, ook al was ik het niet altijd met hem eens. Hij had de "balls" om z'n nek uit te steken.


Carola Arndt schreef op 14-6-2002:
Ik vind het plaatsen van de foto op zich weliswaar niet mensonterend (dit is immers de harde, medogenloze waarheid), maar zowel het formaat als het tijdstip zo kort na de aanslag getuigen van erg weinig piëteit t.a.v. de naaste en ook de ´publieke´ familie. De NRC krijgt van mij dan ook een pluim voor het weerstaan van de verleiding.

Carola ArndtJan van Doorn schreef op 17-5-2002:
Pim Fortuyn riep steeds maar weer je moet open staan voor alles dus ik zie het probleem niet. Daarbij horen ook de foto's, hoe erg ook. Het is erger dat er na Fortuyn zijn dood een soort imago en lijkenpikkerij is begonnen. De massale opkomst voor een dode als Pim Fortuyn was misschien wat overdreven maar ook weer interessant om te zien hoe zo'n iemand in een korte tijd bijna goddelijk is geworden.

Jan van Doorn


W. schreef op 12-5-2002:
Ik denk dat Pim het zo wou!
Iedereen heeft nu kunnen zien hoe snel het af heeft kunnen lopen met z'n lieve man als Pim.
Iedereen heeft kunnen zien hoe deze man die van Nederland hield is gestorven!
Pim je was en bent Nederlands trots!
R.I.P We love you!

15 jarig meisje!die van je houd


Rianne van Uden schreef op 12-5-2002:
Pim zou het prima gevonden hebben, daar ben ik van overtuigd. Hoewel het voor zijn familie natuurlijk niet geweldig is om hem daar zo te zien liggen. Toch denk ik dat Pim gewild zou hebben dat een ieder zou kunnen zien wat voor verschrikkelijks hem is aangedaan.

Lieve Pim, rust zacht en in vrede.


Bas van den Blink schreef op 10-5-2002:
Nu iedereen, ook bij de Volkskrant, weet dat de Telegraaf ook volgende dag weer zal verschijnen, was het afdrukken van deze shockerende afbeelding niet nodig geweest. Had een leukere van Pim geplaatst en had deze horror opname gelaten bij degenen die het daar van moeten hebben. Neem een voorbeeld aan het NRC!


Albert Bolink schreef op 8-5-2002:
Een foto van andere doodgeschoten cq vermoorde personen worden ook geplaatst. Hetzij vertoont via TV, moet er dan voor Dhr. Pim Fortuyn een uitzondering worden gemaakt. OK ik kan mij voorstellen dat de familie er niet blij mee is om zo hun dierbare als nieuwsmedium op de keien te zien liggen. Maar om het in Fullcolor te plaatsen blijf ik wel overdreven vinden een zwartwitje was ruim voldoende geweest! Enne; Pim ik was het meestal niet met jou eens, zal ook niet op de LPF stemmen maar je stak jouw nek uit KANJER. Rust in Vrede!


Mikey schreef op 8-5-2002:
Er zijn grenzen....ook voor journalisten en voorpagina foto's !! maar ja de een z'n dood is de ander z'n brood..nietwaar...


Janssen schreef op 8-5-2002:
We moeten nu niet overdrijven! Natuurlijk is het een verschrikkelijk aangezicht, maar waarom zouden wij wel beelden/ foto's ogen tonen van rampen en doden in het buitenland en waarom komen daar niet zulke felle reacties op? Het is een verschrikkelijke daad en niet goed te keuren maar waarom zouden kranten de harde waarheid niet mogen afbeelden?