DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-05-2012
EEUWIG RUSTEN IN DE NATUUR

Half juni gaat op de Veluwe natuurbegraafplaats Heidepol open. De begraafplaats biedt eeuwigdurend grafrecht.


In een schitterend natuurgebied aan de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe opent medio juni natuurbegraafplaats Heidepol. Deze nieuwe natuur-begraafplaats ligt op het voormalige landgoed Heidepol op de grens van Arnhem en Ede. Daarmee krijgt de regio de beschikking over eeuwigdurende rustplaatsen, want Heidepol zal altijd natuurgebied blijven.

"Natuurbegraven betekent eeuwigdurende rust in de natuur. Men kiest zelf een passende plek; in het bos, aan de bosrand, in het open veld of op de hei. Hier heeft men veel meer ruimte en privacy dan op een normale begraafplaats en met de aankoop van een graf koopt men meteen alle beheer en onderhoud voor de toekomst af, waardoor de nabestaanden die zorg bespaard blijft," aldus Wim van Rooijen van natuurbegraafplaats Heidepol.

Natuurbegraafplaats Heidepol is en blijft een natuurgebied. De natuurgraven krijgen geen uitgebreide markeringen. Desgewenst kan men kiezen voor een eigen tekst op een houten boomschijf, die op den duur weer één wordt met de natuur. Nabestaanden herkennen de plek aan de omgeving, daarnaast is het mogelijk de precieze locatie terug te vinden aan de hand van GPS-coördinaten, die ook worden vastgelegd in een beheerregister.

Van Rooijen: "Natuurbegraven is in ons land nog relatief onbekend, maar in landen als Engeland al heel gebruikelijk. Het één worden met de natuur, het zelf kunnen kiezen voor een eeuwigdurende rustplek in de natuur, zonder de zorg en de kosten voor onderhoud. Dat spreekt steeds meer mensen aan."

Dat blijkt ook uit onderzoek. Bijna de helft van de 50+ers in Nederland voelt voor een natuurbegraafplaats als laatste rustplaats. Circa één op de tien spreekt het idee zelfs heel erg aan, zo blijkt uit cijfers van Ruigrok | NetPanel. Degenen die zich aangesproken voelen door natuurbegraven, vinden dit "een mooie plaats voor nabestaanden" en "een mooie plaats om begraven te worden". Bijna de helft van deze respondenten geeft aan het prettig te vinden dat zij zelf een rustplek in de natuur kunnen kiezen en er na hun
dood geen zorg en kosten voor het graf zijn.

Natuurbegraafplaats Heidepol is onafhankelijk van cultuur, levensbeschouwing of religie. De afscheidsceremonie kan geheel naar eigen inzicht worden ingevuld; er zijn geen verplichte rituelen of geboden. Op het terrein is een openluchtplek voor het laatste afscheid, in een natuurlijke omgeving.

www.heidepol.nl

Terug naar archief...