DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-04-2012
ESTHETISCHE PORTRETTEN VAN OVERLEDEN MENSEN

Het kunstproject Nature Morte toont een reeks esthetische portretten van overleden mensen. Fotografe Thirza Schaap zoekt nog mensen die mee willen werken. Ze biedt kosteloos een mooi portret aan van u dierbare overledene, in ruil voor medewerking aan dit project.


Vroeger - begin 1900 - was het vrij gebruikelijk om een foto te laten maken van een overleden geliefde. Wanneer iemand stierf uit de familie, vooral als het om een kind ging, wilde men toch nog een laatste herinnering. Een foto van de overledene of zelfs met de overledene, omdat het er tijdens het leven niet van was gekomen. Het was de laatste kans om nog een tastbare herinnering te maken.

Tegenwoordig zie je dergelijke portretten zelden, het lijkt bijna een taboe te zijn geworden. "Maar als ik naar deze oude portretten kijk," aldus Thirza, "zie ik de belangrijke, onbetaalbare waarde die zij hebben. Het is een tastbaar bewijs van een kostbare herinnering, en kan zelfs onderdeel zijn van het rouwproces."

Nature Morte, is een kunstproject waarin Thirza portretten van overleden mensen maakt. Het betekent letterlijk 'stilleven' zoals wij dat kennen uit de schilderkunst. Ze gebruikt de naam, Nature Morte om het leven dat is stilgezet te benadrukken.

Een selectie van de gemaakte portretten wil ze gebruiken voor haar kunstproject bestaande uit een tentoonstelling en een boek.

Er zijn geen kosten verbonden aan het maken van de portretten. U ontvangt een hoogwaardige print. Als het beeld wordt gebruikt tijdens de begrafenis kan ook een digitaal bestand worden geleverd.
Het maken van de foto's zal ruim een half uur in beslag nemen.

Voor meer informatie en voorbeelden van het werk van Thirza Schaap, ga naar www.thirzaschaap.com. Daar zijn ook haar contactgegevens te vinden.

Terug naar archief...