DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 01-04-2012
GRAFTROMMELMUSEUM OPENT HAAR DEUREN

Het eerste en enige graftrommelmuseum staat in Goor. Op 1 april opent het museum de deuren, op de Algemene Begraafplaats aan de Markeloseweg. Tot en met oktober is het museum, dat gevestigd is in de aula, elke eerste zondag van 14.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken.


Graftrommels of grafbloembussen zijn een teken van een laatste eerbetoon van mensen, die geen geld hadden voor een grafsteen, aan hun overleden dierbaren. Op de Algemene Begraafplaats in Goor zijn relatief veel graftrommels aangetroffen. De meeste verkeerden in zeer slechte staat. Wolter Wiegerinck en Johan Brunnekreeft van de Stichting Historisch Goor hebben al een groot deel van deze trommels gerestaureerd.

Dat is een speciaal karwei, want veel graftrommels zijn in verval. De trommels worden in de lakverf gezet en de ruiten worden aangebracht. De bevestigingsogen zijn dikwijls aangetast, soms zijn er forse stukken van de trommel vergaan en de ruiten kapot. Ook zijn de draadjes waarmee de bloemetjes aan de bladeren zitten vergaan, als al niet alle bloemen onder in de trommel liggen. Het is een enorm priegelwerk om alle onderdelen schoon te krijgen. En wat te denken van al het fijnmazige schilderwerk van de bladeren, de bloemetjes met hun meeldraden en stampertjes! Vervolgens worden de bloemen aan de bladeren bevestigd met geplastificeerde ijzerdraadjes.

Graftrommels zijn sinds kort ook weer nieuw te koop, kijk op: www.graftrommels.nl.

Terug naar archief...