DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-02-2012
KUNST OVER 'HIERNA' OP BEGRAAFPLAATS

Vergeet niet naar 'Afterlife' te gaan, kunst over de eindbestemming op begraafplaats De Nieuwe Ooster en in Uitvaartmuseum Tot Zover te Amsterdam.

Veertien kunstenaars formuleren antwoorden op de dood. Leven we door in een mistig land van ooit of is de dood het definitieve eindpunt? In Museum Tot Zover en op begraafplaats De Nieuwe Ooster brengt onconventionele kunst ons in contact met gene zijde of wijst ons op de vluchtigheid.

Dat het leven kwetsbaar is toont Where does the dust itself collect? van de Chinese kunstenaar Xu Bing. De installatie is gemaakt van het stof van de verwoeste Twin Towers na 9/11. Met Aliento (adem) confronteert de Colombiaanse kunstenaar Oscar Mu�oz ons met het verlies van identiteit. Door tegen metalen spiegeltjes te ademen worden portretten van overleden personen kort tot leven gewekt. Andere werken focussen op continu�teit zoals de geluidswandeling van Nathalie Bruys waarin een helderziende vertelt over de aanwezigheid van energie�n op de begraafplaats. In Bruys� Galactic Computer, Portal Machine brengen trillingen van stemvorken je in contact met het universum. Zo ervaar je de dood als een deur naar een volgend leven. Leonid Tsvetkov (RUS) ziet leven en dood als een voortdurende chemische transformatie. In de installatie In Search of the Other verbindt hij de vier elementen licht, lucht, water en aarde. In zijn ondergrondse camera obscura tekent de betoverende natuur zich af.

Afterlife is de eerste kunsttentoonstelling op een begraafplaats. De paradijselijke schoonheid van De Nieuwe Ooster zet alle zintuigen op scherp, een perfecte toestand om op geestelijke excursie te gaan. Afterlife is verlengd t/m 9 september 2012.

Meer info op www.totzover.nl.
Terug naar archief...