DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-02-2012
STICHTING WIL MAUSOLEUM OSCAR CARRé RESTAUREREN

Het mausoleum van Oscar Carré, op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam, is dringend aan restauratie toe. Om financiële middelen voor de restauratie in te zamelen is de Stichting Mausoleum Oscar Carré (SMOC) opgericht.


De Stichting is een initiatief van het Comité Behoud Mausoleum Carré dat tijdens de presentatie van het boek Wandelen over Zorgvlied in november 2010 werd opgericht.

De Stichting stelt zich ten doel de restauratie en het onderhoud van het mausoleum te realiseren. De stichting wil haar doel bereiken door het aanvragen van subsidies, het werven van sponsors en donateurs en andere financieringsvormen.

Het neoclassicistische rijksmonument is dringend aan onderhoud toe. Het mausoleum vertoont zowel binnen als buiten achterstallig onderhoud. Een groot probleem vormt de overlast van water. Met name in de grafkelder is dat goed te zien: het pleisterwerk bladert af en de kisten staan op verhogingen om te voorkomen dat deze in het water komen te staan.

Oscar Carré, de oprichter van theater Carré, liet het mausoleum in 1891 bouwen voor zijn bij een treinongeluk omgekomen vrouw Amalia Salamonsky. De architecten Vuyck en Van Rossem kregen de opdracht het mausoleum te ontwerpen. Beide architecten hadden in 1887 ook theater Carré aan de Amstel gebouwd. Oscar Carré werd na zijn overlijden in 1911 eveneens bijgezet in het mausoleum.

De site van de stichting: www.stichtingmoc.nl

Terug naar archief...