DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-04-2002
GEWONE VERHALEN

De KRO is aan een nieuwe serie uitzendingen van Nirvana begonnen, een televisieprogramma waarin mensen vertellen over de dierbare die ze hebben verloren en hoe dat verlies van invloed is geweest op hun leven. In alle gevallen heeft het verlies tot een grote verandering geleid. In de woorden van de redactie: ‘Mensen die het roer volledig om hebben gegooid, een nieuwe baan hebben gezocht, zich volledig hebben gestort in een zoektocht naar het hoe en waarom van de dood…'


Wie de site van Nirvana bekijkt, krijgt de indruk dat het ook vooral om 'bijzondere sterfgevallen' lijkt te gaan: mensen die door geweld (moord) om het leven zijn gekomen, bij een vliegtuigramp of tijdens een klimpartij in Roemenië zijn verdwenen. Volgens de redactie zal dat in deze serie niet het geval zijn. Redacteur Claudine Everaert: "We hebben gekozen voor verhalen die herkenbaar zijn. Natuurlijk moet je ook aandacht besteden aan ‘bijzondere sterfgevallen'. Ook daar kunnen sommige mensen zich in herkennen, dat bleek uit de reacties op de vorige serie, maar deze serie zal de nadruk wat meer liggen op de ‘gewone' verhalen."

Zoals eerder geconstateerd is er een kleine ‘hausse' aan televisieprogramma's over dood, sterven en rouw. Waar komt die belangstelling voor de dood vandaan? Claudine Everaert: "Ik vraag me af of er werkelijk zoveel meer belangstelling is voor de dood en voor sterven. Er wordt inderdaad veel gepraat over bijzondere rituelen, andere manieren van begraven en stervensbegeleiding. Ik weet niet of er nou zoveel meer gepraat wordt over wat er met je gebeurt wanneer iemand die je lief is dood gaat. Dat is voor veel mensen te confronterend. Wij willen graag laten zien dat het niet eng of zwaar is om daarover te praten. Dat je verdrietig kunt zijn, dagenlang kan huilen, maar dat je ook weer kan en mag genieten, een nieuw leven beginnen. Uit de reacties hebben we gemerkt dat daar toch nog steeds een taboe op rust."

Uitzendingen: elke zondag (t/m 26 mei) om 20.55 uur op Nederland 1.
Terug naar archief...