DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-08-2011
TONEELSTUK OVER STERVENDE VROUW

Toneelgroep Amsterdam speelt de voorstelling 'Kreten en gefluister' naar een filmscript van Ingmar Bergman. Een heftige, troostrijke voorstelling over het stervensproces van een vrouw, omringd door haar zussen.


In een verlaten landhuis brengt de doodzieke Agnes (Chris Nietvelt) koortsachtig haar laatste uren door. In videofragmenten legt ze niet alleen de pijn vast, maar ook haar onstuitbare drang om zichzelf een stem te geven. Haar levenskracht steekt schril af tegen de houding van de drie vrouwen die over haar waken: Maria (Halina Reijn) en Karin (Janni Goslinga), haar zussen die, geconfronteerd met de
doodstrijd van Agnes, de rekening opmaken van hun eigen leven en Anna (Karina Smulders), de bediende die haar bijstaat en verzorgt. De dood brengt hen niet dichter bij elkaar, maar is als een spiegel waarin de vrouwen zichzelf weerspiegeld zien. In niets verhullende flashbacks worden de
leugens, de liefdeloosheid en seksuele frustraties zichtbaar die hen hebben gemaakt tot wie ze zijn: angstige en ontgoochelde vrouwen, gevangen in stilte en burgerlijke onderdanigheid.

Dinsdag 30 augustus t/m 2 september in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Voor verdere speeldata kijk op www.toneelgroepamsterdam.nl.

Terug naar archief...