DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-07-2011
ONDERZOEK NAAR LICHAAMSDONATIE

Uit een recent onderzoek blijkt dat mensen die hun lichaam aan de wetenschap doneren, dit vooral doen omdat ze nuttig willen zijn of een hekel aan begrafenissen hebben.


Cultureel antropoloog Sophie Bolt deed onderzoek naar lichaamsdonatie. Bolt maakt deel uit van de onderzoeksgroep Refiguring Death Rites o.l.v. professor E.J. Venbrux aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Uit Bolts onderzoek blijkt dat mensen vooral om drie redenen ervoor kiezen hun lichaam aan de wetenschap te doneren: 1. omdat ze na hun dood nog nuttig willen zijn, 2. omdat ze de medische wetenschap dankbaar zijn en 3. omdat ze een hekel aan uitvaarten hebben.

Lichaamsdonoren zijn vaak eigenzinnige types voor wie de keuze voor donatie hun persoonlijkheid symboliseert. Verder blijkt dat mensen die in de anatomie werken bij voorkeur niet hun lichaam doneren aan de wetenschap. De reden daarvan is dat ze te goed weten wat er met een gedoneerd lichaam gebeurt en dat een onrustig idee vinden. Maar ook zeggen ze dat ze het collega's niet willen aandoen aan een bekend lichaam te werken.

Terug naar archief...