DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-02-2011
EERSTE RESOMATOR GEBOUWD IN AMERIKA

In de Amerikaanse staat CaliforniŽ wordt een stevige lobby gevoerd om resomeren (een alternatieve manier van lijbezorging) te legaliseren, meldt de Los Angeles Times. De eerste resomator is al gebouwd.


Jeff Miller, lid van het Hogerhuis van de staat, vecht al lang om resomeren mogelijk te maken. De eerste resomator is klaar voor gebruik, maar het is nog lang niet zeker of de wet wordt aangepast want er is ook veel kritiek. Volgens Miller is resomeren milieuvriendelijker dan cremeren, maar tegenstanders twijfelen daaraan.

Bij resomeren worden onder invloed van alkali (natronloog) en water de chemische verbindingen verbroken, waardoor een stoffelijk overschot tot 3% van zijn oorspronkelijke gewicht wordt gereduceerd. Wat over blijft is een hoopje calciumfosfaat (minerale as) en vloeistof.

Tegenstanders van resomatie vragen zich af of de vloeistoffen die worden gebruikt niet te chemisch zijn. Dat zou aan de ene kant slecht zijn voor het milieu en aan de andere kant een gevaar opleveren voor medewerkers die de resomator moeten bedienen. Ook hebben ze moeite met het idee dat de vloeistof die overblijft gewoon in het riool verdwijnt. Het idee dat een nabestaande door het riool wordt gespoeld vinden ze niet erg prettig. Daarnaast denken ze dat het rioolwater hierdoor vervuild zal raken.

Miller denkt daar anders over, de producent van de resomator zou hebben gezegd dat de vloeistof die overblijft zo schoon is dat je het bij wijze van spreken zou kunnen opdrinken. In New Hampshire werd resomeren in 2006 toegestaan, maar daar stuitte het op veel kritiek. In 2009 werd besloten om het toch opnieuw te verbieden. Sommige leden van het Hogerhuis in CaliforniŽ denken dat de wet, wanneer aangenomen, ook in hun staat later weer zal worden teruggedraaid.

Terug naar archief...