DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-02-2011
GRAFTROMMEL TERUG OP KERKHOF IN ST. OEDENRODE

Afgelopen vrijdag is op het Sint-Martinuskerkhof in Sint-Oedenrode een belangrijk object teruggekeerd: een graftrommel.


Tot de zomer van 2010 bevond de graftrommel zich in verwaarloosde toestand op het kerkhof. Het was de laatste graftrommel die nog op het kerkhof te vinden was. In een artikel in het vakblad De Begraafplaats had eerder een oproep gestaan om aandacht te besteden aan deze fraaie uitingen van grafcultuur en om verder verval tegen te gaan.

Dankzij het Bureau Funeraire Adviezen ontstond de mogelijkheid om deze Rooise graftrommel te laten restaureren. De heer Evert Jan Halkus uit Twello heeft dit vervolgens met zeer veel aandacht voor detail uitgevoerd.

Een graftrommel werd als een laatste groet op het graf geplaatst. Nu vergelijkbaar met een bloemenboeket of bloemenkrans. Een graftrommel is een zinken of ijzeren trommel, van voren afgedicht met glas. In de trommel werden versieringen aangebracht zoals van metaal nagemaakte bladeren en porseleinen bloemen. Ook foto’s, rouwlinten of een palmtakje konden erin opgeborgen zijn. Het gebruik van graftrommels, dat niet specifiek verbonden was aan de Rooms Katholieke traditie, is na 1945 verdwenen. Belangrijk is om dit Roois historisch erfgoed zorgvuldig te bewaren, zeker daar het slechts één exemplaar betreft.

Op 4 februari is de gerestaureerde graftrommel overgedragen aan het parochiebestuur.

Terug naar archief...