DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-04-2002
MAN MET HAMER VERNIELT GEPREPAREERD LIJK

Op de site van de tentoonstelling zelf zul je er niets over vinden: de protesten die de tentoonstelling Körperwelten in Londen vanaf de eerste dag heeft uitgelokt.


Op de openingsdag zaterdag 23 maart dekte een bezoeker een geprepareerd vrouwenlichaam af met een laken en gooide wat verf op de vloer. Enkele dagen later sloeg een vijftigjarige ‘verontwaardigde bezoeker' met een hamer op een tentoonstellingsstuk in, een lijk dat zijn eigen lever in zijn hand houdt. De schade bedraagt 30.000 euro. De man is gearresteerd.
Günther von Hagens, de initiatiefnemer van de tentoonstelling en de ‘uitvinder' van de plastinatietechniek waarmee menselijke lichamen ‘tot in eeuwigheid' in goede staat bewaard kunnen blijven, spreekt over ‘puur vandalisme'. In een door heem uitgegeven verklaring zegt hij dat hij dit nu juist in Groot Brittannië, ‘de geboortestaat van het liberalisme', niet voor mogelijk had gehouden.
De tentoonstelling Körperwelten is tot 29 september in Londen te zien.
Zie ook: De dood tentoongesteld
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Tineke Bierhuis schreef op 9-4-2002:
Ik ben op de tentoonstelling in Brussel geweest en heb een enorme bewondering voor Gunther von Hagens. Het is een waardevol monument wat hij ons cadeau geeft door op deze manier naar de volmaaktheid van ons eigen lichaam te kijken. Ik wens dat heel veel mensen in Londen genieten van deze tentoonstelling die helaas in Nederland geen doorgang kon vinden. En met respect naar de mensen die ons de mogelijkheid geven op deze manier naar hun lichaam te kijken.


richard Lamers schreef op 8-4-2002:
LAUWE shit!!! dat wil ik ook ik vind het zeer creatief en vol zelfvertrouwen om zoiets te doen.