DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 13-06-2001
NIET LEUK

"Humor ligt op straat, maar zeker bij een uitvaart…"
"Het is toch fantastisch als iemand overlijdt? Te weten dat je er niet altijd hoeft te zijn?"


Uitspraken van uitvaartonderneemster Monica Zeegers, afgelopen woensdagavond te zien op televisie in de documentaire 'Humor te koop… verkocht' van de RVU. Naast mensen uit de politiek, de gezondheidszorg, het bedrijfsleven en het onderwijs, werd Monica Zeegers aan het woord gelaten over humor - en nu citeren wij de RVU - 'als belangrijkste wapen om het product aan de man te brengen'.

Kwam ze enige jaren geleden voor het eerst in het nieuws als een van de eerste uitvaartvernieuwende vrouwen in het uitvaartvak, die uitsluitend met vrouwelijke dragers werkt, en heeft ze sindsdien menig interview gegeven waarin ze toch zeer intelligent overkwam, nu kwam Monica Zeegers er toch wel erg onbarmhartig vanaf. Als een 'dom uitvaartblondje' dat ongelukkige teksten uitslaat. Terwijl op de achtergrond Cindy Lauper 'Girls just wanna have fun' zingt, rijdt Monica Zeegers in een rouwwagen over de plattelandswegen en laat weten dat ze "persoonlijk liever had gehad dat de auto een ander kleurtje had", of zien we haar in een feestwinkel waar ze witte ballonnen en ander leuk spul voor bij een uitvaart koopt. "Deze sterretjes zouden dus aan de handgrepen van een kist kunnen worden vastgemaakt?" Het getuigde van vakkundig knipwerk van de zijde van de documentairemakers, waardoor bijna elke zin die Zeegers uitsprak uit zijn verband gerukt werd en ongepast of onprofessioneel leek. Het leek een wat al te makkelijke manier om te willen aantonen dan 'de persoonlijke uitvaart' soms iets te ver is doorgeschoten.

De documentaire 'Humor te koop… verkocht' werd uitgezonden in het kader van de RVU Thema(juni)maand 'We amuseren ons kapot'. De hele maand juni zijn de radio-, televisie- en internetprogramma's van de RVU gewijd aan amusement. De RVU-programmamakers gaan op zoek naar de zich vermakende mens anno 2001.

Eerder liet Monica Zeegers ons weten dat ze geen idee had dat het onderwerp van de documentaire waar ze aan meewerkte 'humor' was. En dat ze naar aanleiding van de persberichten over de uitzending toch wel erg nieuwsgierig begon te worden wat de programmamakers ervan gemaakt hadden. Voortaan toch maar vragen of je de band van tevoren mag zien, want hier kon ze toch niet echt blij mee zijn. (Anja Krabben)

www.omroep.nl/rvu/

Terug naar archief...