DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-11-2010
KARTONNEN DOODSKIST IS GEVAARLIJK

Ze zijn misschien milieuvriendelijk, licht en apart, maar ook gevaarlijk voor medewerkers van crematoria. Hetzelfde geldt voor wollen kisten (ja, die bestaan). Daarom adviseert de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) aan de Nederlandse crematoria om gn kartonnen of wollen kisten meer te accepteren.


Er zijn een aantal gevaarlijke situaties geweest rondom de crematie van dergelijke kisten. "Hierbij kwamen zowel de veiligheid van de medewerkers als de werking van de technische installaties, maar k de piteit naar de nabestaanden ernstig in het gedrang," aldus LVC-secretaris Henry Keizer. "Om dit te vermijden is het van belang dat crematoria met uitvaartondernemingen overleggen dat zij een wollen of kartonnen kist in combinatie met een crematie afraden."

Naast de reguliere grafkist van hout of spaanplaat, zijn er de laatste jaren zijn steeds meer 'milieuvriendelijke' varianten van karton of andere licht ontvlambare materialen op de markt gekomen. Keizer: "De situaties die rondom de verbranding van dit soort kisten ontstonden waren dermate gevaarlijk dat wij direct een Werkgroep van leden hebben samengesteld, die uiteindelijk adviseerde om dit soort kisten niet meer te gebruiken. Op dit moment is de Werkgroep in overleg met kistenleveranciers over grafkist alternatieven die wl milieuvriendelijk zijn, maar geen gevaar opleveren.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Albert Bolink schreef op 25-11-2010:
Ik heb me altijd al afgevraagd hoe het mogelijk was dat kartonnen kisten werden gebruikt voor crematie. In mijn kindertijd weet ik nog hadden we een grote tuin achter het ouderlijke huis. Daar stak mijn pa restanten van papier, karton en tuinafval in de fik. En dat karton viel in stukkies uiteen en dwarrelde overal heen. Dat zal dus ook in de crematieoven gebeuren, en bestaat de kans dat die stukkies in het filterkomen. De rest laat zich raden.