DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-11-2010
KARTONNEN DOODSKIST IS GEVAARLIJK

Ze zijn misschien milieuvriendelijk, licht en apart, maar ook gevaarlijk voor medewerkers van crematoria. Hetzelfde geldt voor wollen kisten (ja, die bestaan). Daarom adviseert de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) aan de Nederlandse crematoria om gn kartonnen of wollen kisten meer te accepteren.


Er zijn een aantal gevaarlijke situaties geweest rondom de crematie van dergelijke kisten. "Hierbij kwamen zowel de veiligheid van de medewerkers als de werking van de technische installaties, maar k de piteit naar de nabestaanden ernstig in het gedrang," aldus LVC-secretaris Henry Keizer. "Om dit te vermijden is het van belang dat crematoria met uitvaartondernemingen overleggen dat zij een wollen of kartonnen kist in combinatie met een crematie afraden."

Naast de reguliere grafkist van hout of spaanplaat, zijn er de laatste jaren zijn steeds meer 'milieuvriendelijke' varianten van karton of andere licht ontvlambare materialen op de markt gekomen. Keizer: "De situaties die rondom de verbranding van dit soort kisten ontstonden waren dermate gevaarlijk dat wij direct een Werkgroep van leden hebben samengesteld, die uiteindelijk adviseerde om dit soort kisten niet meer te gebruiken. Op dit moment is de Werkgroep in overleg met kistenleveranciers over grafkist alternatieven die wl milieuvriendelijk zijn, maar geen gevaar opleveren.

Terug naar archief...