DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 13-11-2010
VIDEO OVER BERMMONUMENTEN

In heel Nederland vind je honderden bermmonumenten. Vooral de laatste jaren komen er steeds meer, ook in Noord-Nederland. De meeste gedenkstenen staan er voor jonge verkeersslachtoffers.


Deze private gedenkplekken in openbare ruimte, aangekleed met heel persoonlijke elementen, zijn neergezet door ouders of vrienden van de overledene. Jarenlang worden ze schoongemaakt en van bloemen voorzien. Cultureel geograaf Vincent Breen maakte een inventarisatie van bermmonumenten in ons land en achterhaalde de geschiedenis.

Bekijk de reportage over bermmonumenten op Uitvaart.tv.

Ondertussen is er een D66-raadslid in Terneuzen die grafmonumenten langs de openbare weg wil verbieden, zo meldt BN de Stem. Volgens het raadslid Charles ten Hengel leveren de monumenten extra gevaar op voor de verkeersveiligheid.

Nabestaanden plaatsen de monumenten vaak op locaties waar een dierbare om het leven is gekomen in het verkeer. Ten Hengel denkt dat de monumenten de aandacht trekken van voorbijgangers en dat kan voor extra gevaar zorgen. Daarnaast zouden sommige mensen juist niet via zoĺn monument herinnerd willen worden aan het verlies van een dierbare,

Het raadslid wil nu dat er regels komen over hoe te handelen na een dodelijk ongeval. Naar zijn idee zou een wijkco÷rdinator kort na het ongeval bij de nabestaanden moeten langs gaan om ze namens de gemeente te condoleren. BN de Stem meldt verder dat Ten Hengel wil dat deze co÷rdinator een week later nog eens langs gaat bij de nabestaanden om ze er op te wijzen dat een eventueel monument langs de weg niet toe gestaan wordt.

Terug naar archief...