DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-10-2010
SLAAPKAMERS VAN GEVALLENEN

Tentoonstelling 'Bed rooms of the Fallen' verlengd t/m 27 februari. In Irak en Afghanistan sterven bijna dagelijks Amerikaanse soldaten, vaak op zeer jonge leeftijd. Jongens en meisjes die niet alleen familie en vrienden achterlaten, maar ook hun slaapkamers in het ouderlijk huis. De Australische fotograaf Ashley Gilbertson legde deze verlaten kamers vast.


De kamers van deze jongens en meisjes, die vaak nog bij hun ouders thuis woonden, worden door die ouders voorlopig zo intact mogelijk gelaten. Vol met de jongens- en meisjesspullen die nooit meer aangeraakt worden. Verstild en gestold in de tijd.

De pijnlijke afwezigheid van deze te jong gestorven soldaten toont volgens Gilbertson het ware gezicht van oorlog: "Ik raakte gefrustreerd van de zoveelste foto van soldaten in actie. Het zei me niets meer. Pas in de kamers die ze achterlaten voel je het gemis: dit had jouw kind kunnen zijn, je broer, zus, vriend of buurjongen."

Gilbertsons fotoserie 'Bedrooms Of The Fallen' is nu voor het eerst in Europa te zien en toont ook twee Nederlandse slaapkamers: t/m 27 februari 2011 in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam.

Terug naar archief...