DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 20-10-2010
TOENAME AANTAL BALSEMINGEN

Steeds meer mensen kiezen ervoor na hun dood (licht) gebalsemd te worden, laat uitvaartverzekeraar en -verzorger Dela weten. De nieuwe manier van opbaren van het lichaam, die officieel pas sinds 1 januari 2010 in Nederland is toegestaan, lijkt een nieuwe trend te worden.


DELA heeft inmiddels ruim 300 balsemingen uitgevoerd en constateert een snel groeiende behoefte.

Ruud Frische, manager Crematoria en Uitvaartcentra DELA: "Lichte balseming zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene mooier kan worden opgebaard tot aan de dag van de uitvaart. Dit maakt het voor nabestaanden mogelijk om op een heel vertrouwde manier afscheid te nemen. Ook voor kinderen is het vertrouwder. Zij zien het bekende gezicht van hun opa of oma terug. Bovendien is aanraking van het lichaam prettiger omdat het lichaam niet gekoeld hoeft te worden. Het laatste beeld en de laatste aanraking zijn toch ook herinneringen die mensen hun leven lang met zich meedragen. Lichte balseming kan bij iedereen worden uitgevoerd. De jongste gebalsemde overledene was 13 dagen oud en de oudste was 100 jaar."

Het aantal balsemingen dat dit jaar is uitgevoerd ligt ver boven verwachting, zegt DELA, en de vraag blijft stijgen. Waren het er in januari nog 10 in de maand, in september werden 50 balsemingen uitgevoerd. Frische: "We zijn best verrast over de snelle maandelijkse toename sinds balseming in Nederland officieel is toegestaan. Op dit moment zijn er bij DELA vijf mensen actief die het balsemen kunnen uitvoeren. Twee mensen volgen een opleiding tot balsemer. Met de stijgende populariteit verwachten we in 2010 in totaal circa 400 balsemingen uit te gaan voeren. In 2011 denken we bij een doorzettende tendens meer dan 1.000 overledenen te balsemen."

Wilt u meer weten over balsemen, schaf dan het boek Balsemen ja / nee aan, een uitgave van Stichting Eindelijk en geschreven door Anja Krabben (bekend van Doodgewoon en dood.nl). Voor bestellingen, kijk op www.stichtingeindelijk.nl (het boek is niet in de boekhandel verkrijgbaar, maar uitsluitend bij Stichting Eindelijk).

Terug naar archief...