DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-03-2002
RELIGIE: UITRUSTEN IN ZOMERLAND

"Waarom sterven wij? Om het leven te laten voortbestaan." Jana is heks, ze hangt de wicca aan, een oeroude natuur- en mysteriereligie. "Er is eigenlijk maar ÚÚn regel, dat is 'Doe wat je wilt mits je niemand schaadt.'"
In de rubriek 'religie, wat gebeurt er als we sterven?'
Wat gebeurt er als we sterven? Hoe ziet het hiernamaals eruit? Vragen die velen bezighouden. De diverse religies geven er antwoord op. Zoveel geloven, zoveel denkbeelden. En even zoveel interviews met aanhangers van deze geloven.


Jana (37) is heks, een van de circa 300 mannen en vrouwen in Nederland die de Wicca aanhangen. "Heks is een term die heel negatief beladen is, maar die wij toch willen claimen. Het komt van het Germaanse hagasussa, dat betekent wezen dat op de grens van twee werelden huist. Vroeger woonde de heks ook altijd in het laatste huis van het dorp, tussen de velden en het dorp in, en had kennis van de natuur, bedreef weermagie of trad op als vroedvrouw." Er wordt ook wel gesproken van paganisme (pagus=land) of heidendom. Heiden betekent letterlijk 'iemand die liefde voor het land aanhangt'.

Verbondenheid met de natuur, dat kenmerkt de heks. Jana: "Wicca is een natuur- en mysteriereligie. Het gaat om de band met het universum en de natuur en onze plaats daarin. Om de beleving van de mysteries van leven, dood en liefde."

Jana was op jonge leeftijd al 'bezield door de natuur'. "Ik ben katholiek opgevoed, maar voelde meer voor het panthe´sme. Bovendien had ik het gevoel dat ik beter met een godin dan met een god kon communiceren. Het begrip moeder aarde betekende echt iets voor me. Toen ik negentien was las ik een boek over Wicca. Ik was meteen geboeid."

Wicca is een oeroude religie. "Eens was de hele wereld paganistisch," meent Jana. Maar dat is lang geleden en daar is weinig van overgeleverd. De moderne Wicca kreeg pas vorm in deze eeuw, met als grondleggers Gerald Gardner en Alex Sanders. "Het is een religie zonder dogma's, zonder een centraal gezag en zonder heilige boeken. Er staan geen priesters tussen ons en de goden in. Iedereen is priester of priesteres. Wij kennen twee goden, de God en de Godin. Als partners zijn ze gelijkwaardig, ze vullen elkaar aan."

Heksen zijn georganiseerd in zogenaamde covens, groepen of kringen. Een coven heeft maximaal dertien leden. "Voor je wordt ingewijd onderga je een training. Dat is ook om uit te zoeken of je in die kring past. Of er overeenstemming is over de basisideeŰn. Elke kring heeft een hogepriester en een hogepriesteres, meestal een stel, die voorgaan in de rituelen."

Formeel is er geen hiŰrarchie, toch neemt de godin bij veel heksen een belangrijker plaats in dan de god en tijdens de rituelen heeft de hogepriesteres, als dat nodig is, het laatste woord. "Die beslist op een gegeven moment of een ritueel wel of niet wordt doorgezet." Deze leidende rol van de hogepriesteres en de iets hogere status van de godin is ongetwijfeld een reactie op het twee millennia overheersende patriarchale christendom, meent Jana.

De belangrijkste rituelen, aanroepingen en betoveringsformules staan opgeschreven in het Book of Shadows. Het zijn richtlijnen. Jana: "Iedere kring maakt zijn eigen Boek der Schaduwen, vult het aan, verandert het. Er is eigenlijk maar ÚÚn regel, dat is 'Doe wat je wilt mits je niemand schaadt.' Niemand is inclusief jezelf."

Elke samenkomst van de coven begint met het basisritueel: het afbakenen van de cirkel, de heilige plaats, het openen van de cirkel met het zwaard, het aangeven van de vier windstreken en het vragen aan de goden aanwezig te zijn. Wat er zich verder binnen de cirkel afspeelt en gezegd wordt is geheim. Ook de heksennaam, die iedereen heeft, komt niet buiten de kring. Jana denkt dat dit met de historie te maken heeft. De eeuwenlange onderdrukking. Nog steeds staan mensen die er niets van afweten er afwijzend tegenover. De naam Jana is een pseudoniem en ze gaat liever niet op de foto. Ze werkt bij een christelijke organisatie. "Niet iedereen weet daar dat ik heks ben." Andere heksen daarentegen zullen geen moeite hebben haar te herkennen, want ze draagt om haar hals het pentagram, een Wicca-symbool. De vijf hoeken van het pentagram vertegenwoordigen de vijf elementen: aarde, lucht, water, vuur en ether of geest.

Heksen vieren een aantal jaar-, landbouw- en maanfeesten. In Nederland worden deze vooral binnenshuis gevierd, onder andere vanwege de vaak slechte weersomstandigheden. "Maar natuur is niet iets wat alleen buiten te vinden is. Het zit ook in jezelf."

Hallowe'en, dat op 31 oktober wordt gevierd, is het feest waarop de doden centraal staan. "Wij zeggen dat het het tijdstip is waarop de sluier tussen deze wereld en de andere wereld het dunst is. Wij herdenken de doden en nodigen ze uit in onze cirkel. Het is tevens ons nieuwjaar."

De meeste heksen geloven in re´ncarnatie. "Gebaseerd op de evolutiegedachte. We keren steeds terug op aarde om door te leren en om onverwerkte zaken uit vroegere levens uit te werken. Je krijgt een opdracht mee, die weet je, of daar kun je achter komen en daar kun je aan werken."

Waar de re´ncarnaties naar toe leiden weet Jana niet. "Daar hebben we het eigenlijk nooit over." Wel wat er tussen de verschillende levens gebeurt. "Na de dood ga je naar een mooie plaats waar je je geliefden weer ontmoet, waar je mag uitrusten en je ervaringen verwerken. Dat noemen wij Zomerland. Om opnieuw geboren te kunnen worden, moet er liefde zijn. Daarom geloof ik ook dat je de heel persoonlijke relaties weer tegenkomt in opeenvolgende levens. Het gaat niet alleen om je eigen karma, maar je verricht ook teamwork en maakt samen dingen af."

Een handleiding voor een paganistische uitvaart is er niet. "Dat moet nog ontwikkeld worden. Het ligt ook vaak moeilijk, omdat nabestaanden de Wicca niet altijd begrijpen of soms niet eens weten dat de overledene heks was." Een uitvaart van een heks zal in ieder geval zoveel mogelijk in harmonie met de natuur zijn. "Dat betekent bijvoorbeeld geen duurzame kist, maar een rieten mand. Begraven en cremeren kan allebei, dat zijn beide voorchristelijke rituelen."

Wel kennen heksen een afscheidsritueel, dat het Requiem wordt genoemd. "Dan vertellen we in de cirkel wat die persoon betekend heeft en wat men denkt dat er daarna gebeurt. We vertellen verhalen waaruit blijkt dat de dood goed is. Waarom sterven wij? Om het leven te laten voortbestaan. Het is een ritueel om mensen met de dood te verzoenen. En om afscheid te kunnen nemen. Uitsluitend bedoeld voor de nabestaanden, want de dode heeft het goed."

Jana zou graag 'paganistisch uitvaartbegeleider' willen worden. "Zoals de humanisten hun eigen uitvaartleiders hebben. Nabestaanden begeleiden bij de vorm van de uitvaart en toepasselijke teksten zoeken." Heksen maken veel gebruik van chants. "Een mooie chant voor bij een uitvaart is: We all come from the goddess and to her we shall return. Like a drop of rain flowing to the ocean. Hoof and horn all that dies shall be reborn. Corn and grain all that falls shall rise again. Dat geeft precies weer wat Wicca is."
(Anja Krabben)

Eerder verschenen in Doodgewoon 17, zomer 1998.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


merel schreef op 12-4-2016:
Ik wil graag een heks worden hoe word je dat ik wil echt een heks zijn


Urtic schreef op 19-9-2015:
Ik ben heks en ben daar fier op, ik ben uitvaartmedewerker sinds een jaar en help met ons geloof andere mensen in hun donkerste momenten ik denk er aan om ooit een dienst voor wiccas te schrijven, groetjes urtic


Jana schreef op 20-4-2008:
Er staat ook een artikel van mij op uitvaart.nl. Zoek op 'Uitvaart paganistische stijl' of gebruik deze URL:
www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=862S & M & V & S schreef op 11-3-2008:
wij willen nog meer bijleren over wicca we zijn 'erg ge intereseert!!!!!!!!!!!!!!!!!!


rhea mina schreef op 17-1-2008:
Hierbij wou ik u bedanken voor de info, ik als wicca en heks was al enigetijd opzoek naar of het was toegestaan je te laten cremeren en weet nu dat dat dus mag. Mijn dank is groot


Anneke schreef op 1-12-2006:
Mijn nicht is ook Wicca, en ik ben er zeer geboeid door. ik geloof niet echt in de magie, maar ik ben puur voor natuur. Veel kinderen zeggen dat Gothic en Wicca hetzelfde is, maar volgens mij is dat niet. klopt dat? ik ben nu met een verslag bezig over Wicca. kan jij mij helpen? ik wil zoiezo graag meer info, want ik wil er graag mee bezig zijn. Ik heb veel van de serie boeken 'wicca' gelezen, over Morgan en zo.

groetjes,

Anneke (11)


janneke van den akker schreef op 4-5-2005:
ik vind wicca zelf ook een mooi geloof,alleen ben ik een zelfstandige wicca.ik vind covens vaak te ver gaan,ik hou graag beide benen op de grond,maar heb respect voor diegenen die in een coven zitten hoor!
ik beoefen ook niet alle kunsten van de wicca ik vind ook niet dat je bepaalde dingen moet doen om wicca te worden genoemd,vind gewoon je eigen dingen die je mooi vind aan wicca,en die bij jou passen waar jij je prettig bij voelt,zonder het respect voor moeder natuur te verliezen,want dat is de kern van wicca!


moon schreef op 28-4-2005:
Merry Meet..
Ik ben al 2 jaar bezig met het lezen en bestuderen van Wicca en over 1 jaar ga ik proberen in een Coven te komen om verder te leren en het te beheersen. verder ben ik al heel erg lang geinteresseerd in Wicca geweest door mn familie. Zelf werk ik al met Tarot kaarten en met Kruiden en OliŰn.

Ik vind dat te veel mensen negatief doen over dingen die ze zelf niet kunnen en/of begrijpen.
Dus jammer genoeg kan je er zelf haast niet voor uit komen in het openbaar
maar dat is bij mij

Be Blessed bij our beloved Goddess and God


Peter van Schaik schreef op 22-2-2005:
Zie ook het artikel "Een uitvaart paganistische stijl" op Uitvaart.nl

Zie Uitvaart.nl
dan Bibliotheek
dan Consumentenzaken


Mo schreef op 24-11-2003:
waarom ben je zo negatief, Wicca?????? hebben ze de wereld?? Nee wat de God en de Godin vertalen in vele boeken,is, Liefde. als je kan werken uit liefde,en dat is zonder voor-oordelen- zonder
en zonder materie,dan ben je een celleteje, en werkelijke medicijnmensen, Wicca's , Sjamanen, wisten wanneer ze het leven gingen verlaten,En in ouderdom, en ook jong, maar wel in alle geloof van de goden. En daan ginggen zeook. in dit leven zijn er maar weinig uitverkorenden die, dat gevoel, mogen overnemen.
liefs met je onderzoek en liefs van een ???wicca-menscoretta schreef op 6-8-2003:
ik zocht naar iets over de book of schadow waar je het kan zien of kopen of zo iets maar toen vond ik dit ik vind het een heel mooi verhaal


natasha schreef op 10-7-2003:
IK vind dat het heel mooi


leana schreef op 17-6-2003:
ik vind het een mooi verhaal ik ben pas met wicca bezig en heb al 4 boeken uit en ik wist niet dat je ook zo iets kon doen


tim schreef op 30-3-2003:
ik vind u site heel leerrijk ik ben van plan ook een wiccan te worden maarik weetniet welke magie ik moet volgen en welke soorten er bestaan en mijn heksennaam is denkik toch schadowMara Xanu schreef op 25-2-2003:
Merry Meet,

Ik heb genoten van je verhaal. Er zijn meerdere manieren om een wiccan of paganist te begraven. Ik heb het altijd anders geleerd. Ik denk dat dat dus ook per stroming verschilt.

Blessed Be
Mara Xanu


Claire van Beers-Nieuwenhuis schreef op 26-11-2002:
Merry meet,

Ik ben bezig, ondanks mijn jonge leeftijd, om mijn uitvaart te organiseren. Ik ben 21 en wiccan, en heb een gerust gevoel als het allemaal op papier staat, omdat ik maar al te vaak zie dat mensen die onverwacht sterven een andere uitvaart krijgen dan die ze voor ogen hadden. Ik ben heel blij dat er toch mensen zijn die op een serieuze manier wiccan uitvaarten verzorgen/begeleiden, omdat er nog voor veel mensen een taboe op ligt. Ik hoop dan ook dat ik eventueel wat informatie zou kunnen krijgen.

Blessed be,

Claire


gwendolyn schreef op 9-11-2002:
Ik vind het een mooie site en ik heb er veel van geleerd.Ik ben pas 12 jaar en ben erg geinteresseerd in gothic en heksen.Groetjes gwendolyn


Ratwine schreef op 30-10-2002:
Hallo Anja, Ik heb ook altijd in reincarnatie geloofd en dat er meer is na de dood. Ook dat je boven niet gestrafd word over hoe je geleefd heb. Ik ben sinds kort bezig met boeken over heksen en wicca. Ik heb boeken in mijn kast. Alleen leer ik het niet snel uit boeken maar in de praktijk. Maar goed. Interessant stukje van u. Leuk om te lezen.


Vanessa van der Meer Mohr schreef op 6-10-2002:
Dit jaar heb ik voor het eerst een boek over wicca in handen gehad en na het lezen van dit artikel moet ik zeggen dat veel dingen mij aanspreken.Ik heb altijd geloofd in reincarnatie zonder dat dat ergens op gebasseerd is,op een of ander geloof.Het gaat er gewoon bij mij niet in dat alles afgelopen is na de dood.Het klinkt veel natuurlijker voor mij dat je lichaam opgenomen wordt door de aarde en dat je geest terug keert in een nieuw leven.