DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-09-2010
VON HAGENS EINDELIJK IN NEDERLAND

Gunther von Hagens toont zijn geplastificeerde lichamen voor het eerst in Nederland, in Rotterdam in de tentoonstellingsruimte Las Palmas. Body Worlds omvat meer dan tweehonderd lichamen en organen.


De lichamen en organen zijn ‘geplastineerd': gevuld met kunststof waardoor de preparaten nog duizenden jaren mee kunnen. Von Hagens, een Duitse arts en wetenschapper, heeft de plastinatietechniek uitgevonden in 1977. De preparaten zijn afkomstig van donoren die voor hun dood aan Von Hagens toestemming gaven voor het gebruik van hun lichaam en organen. Von Hagens zegt al bijna 12.000 lichaamsdonateurs in zijn bestand, van wie 29 in Nederland. In totaal heeft Body Worlds (Körperwelten) al circa dertig miljoen bezoekers getrokken over de hele wereld.

De expositie is vooral bedoeld om de werking van het menselijk lichaam aan een groot publiek uit te leggen, aldus Von Hagens. "Ik wil graag de kleur, de complexiteit en de details van het lichaam laten zien." Hij noemt het ‘kunst gecreëerd door de natuur’.

Het thema in Rotterdam is ‘de cyclus van het leven', van begin tot eind, van verwekking tot aan de dood. De begint tentoonstelling met een man en een vrouw die geslachtsgemeenschap hebben.

Body Worlds, The Story of the Heart is te zien t/m 23 januari 2011 in LPII in Rotterdam. LPII is gevestigd in het culturele pakhuis Las Palmas, aan de Wilhelminakade
326 in Rotterdam. Zie www.lp2.nl.
En: Body Worlds

Uit het archief:
De dood tentoongesteld, de tentoonstelling Körperwelten

Von Hagens zoekt een terminaal zieke patiënt

Terug naar archief...