DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-08-2010
IN ENGELAND STERF JE HET BESTE

In Groot BrittaniŽ is het het beste sterven, blijkt uit onderzoek. Dat komt vooral omdat de palliatieve zorg daar zo goed geregeld is.


Dit blijkt uit het rapport 'The quality of death. Ranking end-of-life care across the world'. Het onderzoek is uitgevoerd door de Economist Intelligent Unit (EIU), een onderzoeksbureau dat verbonden is aan het (internationale) tijdschrift The Economist.

De top tien wordt gevormd door de landen Groot-BrittanniŽ en AustraliŽ staan bovenaan, gevolgd door Nieuw-Zeeland, Ierland, Oostenrijk, Nederland (7e plaats), Canada, Verenigde Staten en Hongarije. Voor het bepalen van de score keek EIU vooral naar de randvoorwaarden van de gezondheidszorg (zoals de uitgaven van de overheid en het aantal artsen en verpleegkundigen), de beschikbaarheid van palliatieve zorg/hospicevoorzieningen, de kwaliteit van de algehele gezondheidszorg (Britse artsen zijn eerlijk wat de prognose betreft) en de uitgaven die met de zorg voor het levenseinde is gemoeid. Er waren 40 landen in het onderzoek betrokken.

Bijzondere constatering uit het rapport is dat het investeren in palliatieve zorg de kosten verlaagt van de algehele zorg, doordat er minder geld hoeft te worden uitgegeven aan spoed-opnames en ziekenhuisverblijf.

Rijke landen zoals Denemarken en Finland staan redelijk onderaan, omdat men daar meer is gericht op het voorkomen van de dood (blijven doorbehandelen, ook als het geen effect meer heeft) dan op het verzachten ervan.

Hier kan het hele rapport gedownload worden.

Terug naar archief...