DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-07-2010
HOGE KOSTEN, VAGE FACTUREN

Uitvaarten zijn (te) duur en uitvaartondernemers zijn onduidelijk en vaag over de kosten. Dit blijkt uit een enquête die het tijdschrift Kassa onder 2100 consumenten heeft gehouden. 88 procent van de ondervraagden vindt dat er te hoge prijzen worden berekend.


Consumenten geven in het onderzoek aan dat de kosten van een uitvaart onnodig hoog worden gehouden. Het onderzoek laat verder zien dat veel consumenten de eindafrekening niet helder vinden. De onderzoekers vergeleken verschillende uitvaartrekeningen. Daaruit kwam naar voren dat er grote prijsverschillen zijn tussen uitvaartondernemers.

Veel ondernemers werken met een soort van basistarief, dit tarief varieert in Nederland tussen de c.a. € 1000 en € 2400. Maar het is vaak onduidelijk wat nabestaanden mogen verwachten voor dit bedrag. Bij sommige rekeningen zitten de kosten voor het vervoer daar bijvoorbeeld bij inbegrepen, bij anderen niet. Volgens Kassa is het door de onduidelijke facturen vrijwel onmogelijk om een goede prijsvergelijking te doen.

Nederland telde in 2009 710 uitvaartverzorgers, waarbij drie grote bedrijven domineren (Dela, Monuta en Yarden). Vanuit de branche werd op de enquête positief gereageerd, doordat hiermee het besef dat de consument recht heeft op een helder prijsbeleid wordt gevoed.

Het hele onderzoek is terug te lezen in het tijdschrift Kassa dat nu overal in de winkel ligt.

Terug naar archief...