DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-06-2010
BROODROOSTERS VAN MENSELIJKE AS

De Nederlandse ontwerpster Wieki Somers gaat een serie stillevens vervaardigen van menselijk as, vertelt ze in de Volkskrant. Producten van as van gecremeerde lichamen zullen in de toekomst daadwerkelijk vervaardigd worden, aldus de Rotterdamse ontwerpster.


Onder de noemer Still Life worden drie eerste ontwerpen getoond op een expositie in museum Grand Hornu in België.
‘Wegens tijdgebrek’ zijn deze nu nog vervaardigd van niet-menselijk as.

De stillevens van Somers zijn vervaardigd met een nieuwe geavanceerde productiemethode, die het mogelijk maakt om producten laag voor laag op te bouwen van as, met toevoeging van een bindmiddel. De 3D-printers waarmee dat gebeurt zijn inmiddels volop in gebruik bij de productie van gebruiksvoorwerpen. Volgens de ontwerpster kun je in plaats van gewone as ook te gebruiken menselijke overblijfselen gebruiken.

Met haar ontwerpen wil Somers ‘een dialoog in gang zetten over de rol die technologie speelt in ons leven’. Technologie wordt veelal gezien als vooruitgang. Somers in de Volkskrant: "Bij de negatieve effecten, zoals klonen, vervuiling en bio-industrie, wordt nauwelijks stilgestaan. Ik ben niet tegen vooruitgang. Maar het moet geen doel op zich zijn. Juist in deze tijd schiet het vaak zijn doel voorbij. De technologie is inmiddels zover dat we in de toekomst eeuwig kunnen leven, maar verdienen we dat terwijl we doorgaan met steeds meer consumeren, zonder na te denken over de consequenties, en ondertussen de wereld langzaam afbreken?"

Inspiratie voor Still Life kreeg Somers van de Vanitasstillevens uit de 16de en 17de eeuw. Een van de objecten beeldt een mestkever af die met een balletje afval over een kruimeldief kruipt. Somers: "Mest wordt door mestkevers gebruikt om balletjes van te maken waarin ze hun eieren leggen. Met andere woorden: zo wordt het leven doorgegeven. Als we onszelf accepteren als grondstof kunnen we een tweede leven krijgen als product."

Somers sluit niet uit dat ze in de toekomst ook functionele producten van menselijk as zal ontwerpen. Inmiddels hebben zich diverse geïnteresseerden bij haar gemeld die in hun testament willen laten opnemen dat er van hun overblijfselen een gebruiksvoorwerp wordt gemaakt. De ontwerpster: "Zelfs zou ik het liefst willen voortleven als radio."

Terug naar archief...