DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 15-07-2010
ZWAAIEN NAAR HET LICHAAM VAN ROBERT KENNEDY

Op 5 juni 1968 wordt in Amerika presidentskandidaat Robert F. Kennedy (broer van de in 1963 vermoordde John F. Kennedy) doodgeschoten. Op 8 juni wordt het lichaam van Kennedy per trein vervoerd van New York naar Washington. Langs de route staan duizenden rouwenden, de fotograaf Paul Fusco fotografeert ze.


Het resultaat is een unieke serie foto’s, onder de naam 'Funeral train', die nu voor het eerst in Nederland wordt geëxposeerd. In het uitvaartmuseum Tot Zover.

Robert Kennedy's dood kwam hard aan in Amerika. Hij vertegenwoordigde de hoop van vele, vooral ook zwarte, Amerikanen. En die hoop kwam per trein voorbij in een doodskist. Zoals 103 jaar eerder de dode Abraham Lincoln per trein door Amerika werd vervoerd. Normaal gesproken duurt een treinreis van New York naar Washington vier uur, maar deze trein doet er twee keer zo lang over vanwege de toegestroomde mensen langs het spoor. Fusco ziet honderdduizenden mensen die de door hen zo geliefde presidentskandidaat een laatste eer bewijzen. Het is een dwarsdoorsnede van het Amerikaanse volk. Er komen armen en rijken voorbij, zwart, blank, geüniformeerden, mensen met ontblote lichamen en nonnen.

Deze foto’s van Paul Fusco, destijds verbonden aan het foto-agentschap Magnum, zijn in de Verenigde Staten lange tijd verborgen gebleven en pas in 1998, ruim dertig jaar na dato, voor het eerst gepubliceerd in George Magazine. En na Londen in 2007 worden de foto’s nu voor de tweede keer in Europa tentoongesteld.

‘Funeral train’ is na ‘Trace Elements’ van Seiichi Furuya de tweede expositie die gast-curator Erik Kessels voor het Uitvaart Museum samenstelt.
Kessels (1966) is medeoprichter en creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer en publiceerde eerder fotoboeken en -magazines als ‘In almost every picture’, ‘Bangkok Beauties’ en ‘Useful Photography’. Hij was ook verantwoordelijk voor de tentoonstelling ‘Loving your pictures’ in Utrecht en Arles. Daarnaast is hij dit jaar ook een van de curatoren van het New York Photo Festival.

'Fubneral Train' is te zien t/m 26 september 2010 in Tot Zover, het Nederlands Uitvaart Museum.

Terug naar archief...