DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-05-2010
NIEUWE NATUURBEGRAAFPLAATS

Zondag 30 mei aanstaande is er open dag op de nieuwe natuurbegraafplaats Weverslo. Weverslo ligt in de Peel. Het heeft even geduurd voordat de volgende natuurbegraafplaats in Nederland een feit was.


De natuurbegraafplaats Weverslo (op het gelijknamige landgoed) ligt in het landelijk gebied van Heide in de Peel tussen Venray en Deurne. De informatiepanelen bij de ingang aan de Janslust 11 zijn geplaatst.

Overledenen kunnen voor onbepaalde tijd een laatste rustplaats vinden op Weverslo. In het natuurbos zijn vrije plekken beschikbaar waaruit gekozen kan worden. De graven liggen op ruime afstand van elkaar. Eerlijkheid en eenvoud zijn de kenmerken. Ruimte, rust en privacy bepalen het beeld. De plekken zijn allemaal gesitueerd bij of rondom toekomstbomen. Dat zijn markante bomen waarvan de verwachting is dat die nog een groot aantal jaren zullen blijven staan. Er is alle ruimte om aan speciale wensen zoals een familiegraf of een combinatie van een graf en een urnengraf te voldoen. Het is ook mogelijk om een graf te reserveren.

Natuurbegraven houdt in dat het lichaam op een organische manier wordt teruggegeven aan de aarde. Alleen duurzame materialen die zonder problemen weer opgenomen worden door de natuur vergezellen het lichaam. Een natuurbegraafplaats is bij uitstek een plek om te bezinnen en te gedenken. In de natuur krijgen verhalen en herinneringen alle kans om te gedijen. Grafmarkeringen zullen hooguit bestaan uit een gedenkboom of een houten gedenkteken in de vorm van bijvoorbeeld een boomstronk of een houten sculptuur. Zo blijft het bos natuurlijk. Voor grafstenen of grafkeien is er geen plaats, omdat die ook nu van nature niet in het bos voorkomen. Door het planten van gedenkbomen blijft het bos zich ook steeds verjongen en vernieuwen. Het behoud en de verdere ontwikkeling van de natuurkwaliteit en natuurbeleving van het gebied gaan zo hand in hand met de mogelijkheid tot natuurbegraven. Een keuze voor een natuurgraf is daarmee ook een bijdrage aan de instandhouding en verdere ontwikkeling van het bos, de natuur en het agrarische Peellandschap.

Natuurbegraafplaats Weverslo houdt op zondag 30 mei as. van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Iedereen die meer wil weten over natuurbegraven en kennis wil maken met de mogelijkheden op Weverslo is welkom. Voor meer informatie www.weverslo.nl.

Andere natuurbegraafplaatsen in Nederland:
Begraafplaats Westerwolde in Hoog-Soeren, midden op de Veluwe
Natuurbegraafplaats Bergerbos in St. OdiliŽnberg

Terug naar archief...