DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-04-2010
CREMATORIUMNIEUWS UIT AMSTERDAM

Zoals het er nu naar uitziet komt er toch een crematorium op Zorgvlied. En De Nieuwe Ooster gaat een nieuw en unieke aula bouwen in het bestaande crematorium. Overledenen zullen voortaan opstijgen in plaats van afdalen.


Begraafplaats Zorgvlied behoort tot de gemeente Amstelveen, maar ligt op het grondgebied van Amsterdam. Zorgvlied wil al jaren een crematorium, maar omwonenden, inwoners van Amsterdam, verzetten zich hiertegen. Een woordvoerder van Amstelveen bevestigde vrijdag dat het gemeentebestuur een principebesluit heeft genomen, dat de komende week voor inspraak aan de bewoners van Amstelveen zal worden voorgelegd.

Als alles doorgaat wordt op Begraafplaats Zorgvlied eind dit jaar nog begonnen met de bouw van het crematorium, waarvan de kosten zijn geraamd op twee miljoen euro. Ook wordt de aula, een rijksmonument uit 1930, voor 1,6 miljoen euro gerenoveerd.

Zorgvlied maakt haast met het aanvragen van de bouwvergunning. Het per 1 mei gevormde stadsdeel Zuid, dat de vergunningen moet verlenen, bereidt een nieuw bestemmingsplan voor, dat naar verluidt niet in de bouw van een crematorium op de begraafplaats voorziet.

Begraafplaats De Nieuwe Ooster heeft al sinds 1994 een crematorium. Dit najaar begint men daar met een ingrijpende verbouwing om te kunnen voldoen aan de Europese milieueisen. Architectenbureau Henket & partners heeft een spectaculair ontwerp gemaakt voor de rijksmonumentale aula. Een moderne, ten opzichte van de grond opgetilde, aanbouw biedt ruimte aan een vernieuwend ritueel. De kist met de overledene stijgt na afloop van de crematieplechtigheid op naar het crematorium. Het afscheidsritueel kan plaatsvinden in aanwezigheid van de nabestaanden die daarbij een actieve rol kunnen vervullen. De Nieuwe Ooster zal het eerste en voorlopig enige crematorium in Nederland zijn dat deze mogelijkheid biedt. De aula komt in de loop van 2011 gereed. De verbouwing vindt plaats buiten de gebruikelijke werktijden zodat de uitvaartplechtigheden, die dagelijks in de aula plaatsvinden, niet worden gestoord.

Terug naar archief...