DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-02-2002
RELIGIE: "WE WORDEN NIET ALLEMAAL ENGELEN"

Wat gebeurt er als we sterven? Hoe ziet het hiernamaals eruit? Vragen die velen bezighouden. De diverse religies geven er antwoord op. Zoveel geloven, zoveel denkbeelden. En even zoveel interviews met aanhangers van deze geloven. Theo van de Kam ziet het spiritisme als een volwaardige geloofsrichting en meent dat we uiteindelijk allemaal terugkeren naar de oerbron terugkeren. Naar God. "God stel ík me voor als een groot vuur, waar vonken afspatten."


Theo van de Kam is genezend magnetiseur en voorzitter van de afdeling Amsterdam van de Spiritistische Vereniging Harmonia. Landelijk telt de vereniging rond duizend leden. "Er bestaat een onuitroeibaar misverstand over spiritisme," legt Van de Kam uit."Men denkt altijd dat spiritisten geesten van overledenen oproepen. Maar dat bestaat helemaal niet. Ik vergelijk het altijd met de telefoon. Je kan iemand opbellen, maar de persoon aan de andere kant van de lijn kan wel eens niet opnemen. Je kunt het niet afdwingen."

Niettemin komen leden van Harmonia in Amsterdam elke woensdagavond bijeen om zich rond een medium te scharen, een persoon die contact kan maken met de geesten van mensen in het hiernamaals. "Maar dan ontstaat er niet altijd contact. De geesten moeten zelf het initiatief nemen. Ja, er zijn mediums die pretenderen dat ze elke week van acht tot half elf contact hebben. Dat is natuurlijk onmogelijk."

"Het zit als volgt," legt de veel gevraagde spreker over dit onderwerp nog eens uit. "Als iemand sterft trekt hij als het ware zijn jasje uit, hij verlaat zijn stoflichaam. Afhankelijk van de graad van bewustzijn van die geest vertrekt hij naar een bepaalde sfeer die op hem afgestemd is. Daar verblijft hij, de geest ontwikkelt zich naar een verder bewustzijn. Als hij klaar is keert hij weer terug naar het stof om verder te leren."

Reďncarnatie dus? "Nou ja, ik geloof dat stellig, maar sommige spiritisten denken daar anders over. Dat hindert niet. Spiritisme moet geen dogma worden."

Het heen en terug verhuizen naar een stoffelijk lichaam blijft niet eeuwig doorgaan, volgens Van de Kam. "Als de geest op een gegeven moment maximaal bewust is keert hij terug naar de oerbron, naar God. God stel ík me voor als een groot vuur, waar vonken afspatten. Zo'n vonk noemen we een monade. De vonken zijn bezield met de wil tot ervaren, het zijn zielen die willen gaan leven in een lichaam. Wat God precies is en waarom hij er is weet ik niet. Dat gaat boven onze pet."

Behalve geesten van overledenen en God zijn er in het hiernamaals ook nog engelen. "Dat zijn meer bewuste geesten, die het menselijk stadium meer hebben losgelaten."Jammer is dat niet alle overledenen op den duur engelen kunnen worden. "We hebben de minerale evolutiegolf, het tijdperk van de plant en het dierlijke stadium achter de rug. De engelen die er nu zijn, stammen nog uit die tijd. Dat zijn geesten die toen zijn doorontwikkeld. uit de geesten die nu het stoflichaam verlaten zullen nog weinig engelen ontstaan. Pas in de volgende evolutiegolf van de mensheid kan iedereen weer een engel worden."

Engelen en geesten nemen soms contact op met levenden om hen aanwijzingen of inspiratie te geven. "Ze zoeken niet per se contact met familie of vrienden. Het gaat er eerder om of iemand als het ware in denken en voelen op dezelfde golflengte zit." Is er eenmaal contact ontstaan, dan is het zaak om de boodschap ter harte te nemen. "Er zijn mensen die jaar in jaar uit op woensdagavond naar het medium komen en steeds dezelfde soort boodschappen doorkrijgen. Ze doen daar vervolgens niets mee. Dat is jammer. Jezus zei al: ‘Gij zult uw evennaaste beminnen als u zelve.' Data bedoelde hij volgens mij mee dat je vooral ook jezelf moet leren beminnen. Mensen willen graag adviezen hebben, maar ze moeten zelf ontdekken wie ze zijn en zelf oplossingen zoeken voor hun problemen. Dat wordt nog wel eens vergeten."

Theo van de Kam ziet het spiritisme als een volwaardige geloofsrichting. Hij werd in Noord-Brabant streng katholiek opgevoed, een geloof met denkbeelden waar hij al op jonge leeftijd aan twijfelde. Zijn ouders hadden toen geen begrip voor zijn kritische houding. Maar: "Een jaar of drie geleden had ik contact met mijn overleden vader. Hij liet mij weten dat hij nu eindelijk begreep waar ik mee bezig was."
(Eva den Buurman)

Eerder verschenen in Doodgewoon 5, zomer 1995.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


JAMES LENNOX schreef op 9-4-2014:
Hi ik ben op zoek naar die WAARHEID van LEVEN,Ik will in contact met SPIRITS WORLD,kan juillie helpen MIJ.waar moeten ik gaan,AUB.


tineke been schreef op 10-6-2012:
graag zou ik harmonia willen bezoeken.toen ik nog in leeuwarden woonde wou ik dat al maar het kwam er nooit van.nu woon ik in brunssum limburg.kunt u mij verder helpen?groeten van tineke


Ad1956 schreef op 24-6-2009:
Ik ervaar de totale stoffelijke schepping als 1 ding. Het is de/'n stoffelijke manifestatie van gods geest.
Zelf zijn wij daar deel van.
Buiten de stof bestaat tijd niet, omdat tijd 'n bijverschijnsel is van de aanwezigheid van materie.
Je kunt mijns inziens, om deze reden dan ook niet 'tijdelijk' vertoeven in het 'hiernamaals'. In wezen verblijf je er reeds.
Alles 'is' god.
Het aardse leven is 'n gelokaliseerde bewustzijnsvorm binnen het eeuwig bestaan van je ziel.
De bijbelse zondeval, is de gebeurtenis waarbij het individuele bewustzijn zich afkeert van god. Dit vindt nog elke dag plaats.Dus god buiten jezelf plaatsen. Maar alles is alleen maar god. 'Wij' zijn allemaal onderdeel daarvan.
Materie is ook 'geest', maar dan in gemanifesteerde vorm.
Wetenschappelijk onderzoek ontdekt momenteel dat materiedeeltjes in feite geen afmeting hebben. Materie is pure energie (of dus geest) welke zichzelf in trilling brengt. Maar ik noem het liever god, omdat zonder zelfbewustzijn van de 'grote geest' god, er geen schepping zou hebben kunnen plaatsvinden. Voorwaarde voor materiele manifestatie is namelijk dat het eerst 'gedacht' moet zijn en dan pas kan het zich stoffelijk materialiseren. Daar is bewustzijn voor nodig en het is oneerbiedig om god hierin niet te willen erkennen. Maar eigenlijk is dat onwetendheid en het verwerpen van verantwoordelijkheid.
(reacties zijn welkom)


jans anky schreef op 31-1-2009:
Ik heb met vol enthousiame alles gelezen en bekeken en ben onder de indruk...


Hermien Erps schreef op 10-5-2008:
eigenlijk meer een vraag. de man van een goede kennis is onlangs overleden en vlgs haar is hij nog steeds rondom haar aanwezig. dit uit zich in kloppen op het bed, het gevoel van een kus op de mond. een licht in haar ogen in de vroege morgen terwijl de rolluiken dicht zijn. en nu maakt hij zelfs geluid. deze man is op 9 april overleden en gecremeerd. wel moet ik erbij vermelden dat hij leed aan alzheimer. wat moeten we hiermee? de echtgenote vindt het allemaal niet leuk meer.

groetjes, Hermien


Jan Treur/Lilian Klaassen schreef op 14-2-2008:
Hallo Theo, hoe gaat het ermee,dat is wat jaartjes geleden zeg!!!!!! Laat effe wat van je horen als dat mogelijk is. Groetjes van Jan en Lilian


roelofsen. rené schreef op 30-12-2007:
in 1992 gestopt als paragnost. nu 68 en krijg vraag van iemand die graag naar harmonia nijmegen wil. kan deze niet vinden op een site of in het telefoonboek.
is u adres, website of telf.nr. bekend. vr.gr. rené


Gre Tanamal-Hemmes schreef op 27-6-2007:
Ja dat is precies wat ik al jaren geleden samen met ingrid parker van theo heb geleerd. Ik heb daar in mijn verdere leven heel veel aan gehad. En nog steeds profiteer ik hier dagelijks van. Theo groeten van mij uit anna-paulowna en ook van ingrid. wij hebben nog steeds kontaktmet elkaar.


hidir schreef op 4-4-2007:
zijn er serieze mediums


Rien Berghuis schreef op 20-8-2006:
Sinds vorig jaar 8 september zie ik (1931)bij mediteren, bijna dagelijks beelden, soms heel spectaculair, maar meestal niet. Ik E-mail hier over dagelijks met mijn zuster in New Zealand. Zij (1935)is medium, en jaren lang voorzitter geweest van de Spiritistische kerk in Wellington N.Z. Zij vind het jammer dat ik mij niet aan sluit bij Harmonia, waar onze ouders c.a. 1945 ook jaren lid van zijn geweest in Alkmaar.
Ik ben woonachtig in Venray en ik vind de afstand waar Uw vereniging voor mij in aanmerking zou komen nogal ver. Mijn vraag is is daarom: "zijn er misschien ook andere mogelijkheden, die voor mij wat minder bezwaarlijk zouden zijn?"


G.van de Kam schreef op 16-10-2002:
Het artikel geeft een reeks visies die interspiritueel genoemd kunnen worden omdat zij in vele stromingen zijn terug te vinden.Mijn vraag:
wat is de bron van de titel "We worden niet allemaal engelen" en dat dit pas na een volgende evolutie-golf weer mogelijk zou zijn?


dhr.a.de croos schreef op 27-2-2002:
de innerlijke liefde,schoonheid,uitstralling en leidzaamheid komt van binnen uit.Dit is de spiegel voor iedere geest nauit treding van het lichaam.