DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-11-2009
MONUMENT VOOR NABESTAANDEN VAN SUïCIDE

Nederlanders die iemand verloren hebben door zelfmoord, kunnen hun geliefde dode vanaf 25 november herdenken bij een speciaal monument in Apeldoorn.


Op het terrein van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGNet onthult burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn die dag het monument waar nabestaanden kunnen stilstaan bij de zelfgekozen dood van een naaste.

Het monument is een beeldhouwwerk, gemaakt door beeldend kunstenaar Hanspeter Nagtegaal. Hij en zijn vrouw kwamen in contact met de Apeldoornse vestiging van GGNet na de zelfmoord van hun zoon. Het echtpaar kwam tot de conclusie dat er geen plek is waar nabestaanden terechtkunnen met hun gevoelens. "We wilden een speciale plek creëren waar ruimte is voor stilte, besef en verdriet," aldus Nagtegaal. Het kunstwerk heeft als titel: ‘Het leven is groter dan ik zelf ben’.

Volgens een woordvoerster van GGNet is de bezinningsplek in de tuin van de instelling vrij toegankelijk. "Het monument is naar ons weten het enige in zijn soort in Nederland. Het is daarom niet slechts een regionaal monument, maar een plek waar iedereen welkom is," aldus de woordvoerster.

Volgens directeur Gerard Roos van GGNet is een zelfdoding heel heftig voor nabestaanden en ook voor de hulpverleners. "Mensen die achterblijven, voelen zich vaak geïsoleerd. Het is cruciaal aandacht voor elkaar te hebben, ook al vinden veel mensen zelfdoding een moeilijk onderwerp om over te praten," aldus Roos.

Het aantal zelfmoorden in Nederland ligt al jaren rond de 1500. In 2007 daalde dit tot ruim 1350, het laagste aantal sinds 1975. Het aantal zelfmoordpogingen ligt rond de 94.000 per jaar.

Terug naar archief...