DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 31-10-2009
DE WERELD VERGAAT NIET IN 2012

We kunnen even opgelucht adem halen. De wereld vergaat niet op 21 december 2012. Althans, dat beweren wetenschappers die zich verdiept hebben in de Maya-kalender. Nee, er is altijd verkeerd gerekend, de werkelijke einddatum ligt in 2208.


Aldus een artikel in het tijdschrift Natuurwetenschap en Techniek. De oude Maya's hielden er een ingewikkelde kalender op na. Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw het Mayarijk in Zuid-Amerika veroverden, bleek dat de tijdstelling van de Maya's niet zo eenvoudig te vertalen was naar de christelijke kalender. Wetenschappers kwamen er na lang onderzoek achter dat in de Maya-mythologie de scheppingsdatum op 11 augustus van het jaar 3114 voor Christus lag en dat het eind van de telling op 21 december 2012 ligt.

Aanhangers van complottheorieŽn gingen er vervolgens van uit dat over twee jaar een apocalyptisch einde komt aan de wereld zoals we die kennen. Op internet wemelt het van de websites waarop mensen hier onheilspellende teksten over schrijven, en er bestaan zelfs mensen die hun spaargeld opmaken 'omdat je er na 2012 toch niets meer aan hebt'.

Maar alles blijkt te berusten op een rekenfout, zo becijferde aardwetenschapper Andreas Fuls. Hij promoveerde in 2006 aan de Technische Universiteit Berlijn. Op basis van een oude Mayatabel waarop de standen van Venus staan en nieuw ontdekte inscripties en voorwerpen kwam hij erachter dat Mayakalender pas stopt op 21, 22 of 23 december 2220. Bovendien denkt hij dat de tijd daarna ook bij de Maya's gewoon doorgaat: hij vermoedt dat de Maya's doodleuk opnieuw zouden zijn begonnen met tellen.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


faatjuh schreef op 5-10-2010:
kijk het is allemaal goed dat jullie dit zeggen maar door dit nieuws van 2012 zijn er mensen heel erg bang geworden en zijn bang om te leven zoals ik dat heb gezien ik ben een moslim meisje en zoals ik weet kwa mijn geloof de wereld vergaat als god dat wil en het gebeurd op een vrijdag dus elke vrijdag loop je rizicoxxxx