DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 15-10-2009
BIJNA DOOD-ERVARING VERKLAARD?

De hersenactiviteit van terminale patiŽnten neemt sterk toe vlak voordat de dood intreedt, zo is ontdekt. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door zenuwcellen die worden afgesneden van zuurstoftoevoer door het wegvallen van de bloeddruk.


Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de hersenactiviteit van terminale patiŽnten piekt vlak voordat de dood intreedt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Palliative Medicine. De onderzoekers van George Washington University brachten de hersengolven in kaart van zeven mensen die stierven aan ernstige aandoeningen, zoals kanker en hartaanvallen. Vlak voordat de dood intrad, bleek de hersenactiviteit van alle patiŽnten te pieken. Hun hersengolven namen op ongeveer hetzelfde moment met dezelfde sterkte toe.

De wetenschappers vermoeden dat die stijging van hersenactiviteit kan verklaren waarom mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt vaak bijzondere verschijnselen rapporteren. Meestal beweren ze een wit licht te hebben gezien, of herinneren ze zich dat ze uit hun lichaam zijn getreden.

Volgens de onderzoekers wordt de toenemende hersenactiviteit van stervende mensen mogelijk veroorzaakt door zenuwcellen die op hetzelfde moment worden afgesneden van zuurstoftoevoer door het wegvallen van de bloeddruk. "Alle zenuwcellen in de hersenen zijn met elkaar verbonden en wanneer ze geen zuurstof meer krijgen, verliezen ze hun vermogen om stroompjes te produceren," zo verklaart hoofdonderzoeker Lakhmir Chawla op Discovery News. Chawla: "Als de stroming van het bloed helemaal stopt, vuren alle zenuwcellen nog ťťn keer op bijna hetzelfde moment. Je krijgt een soort domino-effect. Dat zou de piek in hersenactiviteit kunnen verklaren."

Het wegvallen van de zuurstoftoevoer aan de hersenen zou volgens de wetenschappers een grote impact kunnen hebben op het geheugen van mensen die een bijna-doodervaring beleven. De onderzoekers benadrukken dat de hersengolven van veel meer terminale patiŽnten in kaart moeten worden gebracht om verdere conclusies te kunnen trekken uit de studie.

Terug naar archief...