DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-10-2009
ALLERZIELEN ALOM NU OP 12 PLAATSEN

Allerzielen Alom bestaat sinds 2005. Toen op één plek, dit jaar op 12 plaatsen. Drijvende kracht erachter is Ida van der Lee.


Allerzielen Alom biedt gelegenheid om de doden te herdenken op een manier die aansluit bij de samenleving van nu. Het geeft opnieuw vorm aan een van oorsprong katholieke traditie, maar is niet gebonden aan een religie. Begraafplaatsen worden ’s avonds gastvrij aangekleed met licht, vuur, klank en kunst. Nabestaanden krijgen de gelegenheid om een mooie ambiance bij het graf te creëren. Ze kunnen hierbij hulp krijgen van kunstenaars en ritueelbegeleiders. Omdat iedereen wel iemand te herdenken heeft, worden er speciale plekken ontworpen voor iedereen. Het maakt niet uit waar de doden begraven of gecremeerd zijn.

Kunstenaar Ida van der Lee heeft Allerzielen Alom vanuit de beeldende kunst ontwikkeld. De kunst als motor van de verbeelding – dat past bij het mysterie van de dood.

Sinds 2005 hebben er landelijk al tientallen Allerzielen vieringen nieuwe stijl plaatsgevonden. Uit de vele reacties blijkt dat deze vieringen diepe indruk maken en in een essentiële behoefte voorzien. De vraag om herhaling is groot. Voor 2009 staan er twaalf vieringen onder de naam Allerzielen Alom gepland. Vier uitvoeringen in Noord-Holland zijn door Ida van der Lee geïnitieerd maar worden in samenwerking met de plaatselijke bevolking uitgevoerd. De overige initiatieven krijgen advies. Daarnaast zijn er nog zeven vieringen gepland onder een andere naam maar die door Allerzielen Alom zijn geïnspireerd.

Kijk op de site van Allerzielen Alom waar en wanneer de diverse vieringen plaatsvinden.

Terug naar archief...