DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-09-2009
MINUTIEUS GETEKENDE GRAFSTENEN

Tekenaar Ben Speijdel tekent boeken van begraafplaatsen. Zijn boeken doen nostalgisch aan, ook de teksten zijn handgeschreven.


Begin dit jaar verscheen het boek Moscowa, Een poort van geborgenheid. In het boek heeft de maker Ben Speijdel de honderden grafteksten en graftekens die hij aantrof op de Arnhemse begraafplaats Moscowa tussen 2005 en 2008 op minutieuze wijze nagetekend.

Volgens een medewerker van Moscowa (in vakblad De Begraafplaats) genereert het boek veel positieve belangstelling voor de begraafplaats. “Het is een prachtig boek geworden. Tekenwerk is zachter dan fotografie. Het is een interpretatie van de begraafplaats. Familieleden vinden het leuk een herinnering te hebben.”

Speijdel werkte dertig jaar als tekenaar bij het ministerie van Defensie, hij maakte er vooral veel emblemen. Sinds een jaar of vijf werkt hij aan boeken over begraafplaatsen. "Feitelijk beoefen ik een uitstervend beroep," vertelt hij in De Begraafplaats. "Ik werk nog met pen en papier. Elk boek is dan ook in zwart-wit en bestaat voor 80% uit tekeningen en 20% tekst. Bij een opdracht duik ik in de archieven en fotografeer zeer gedetailleerd alle stenen en opvallende kenmerken dagen achtereen ter plekke. Ik vind fotografie een geweldige uitvinding; als Leonardo da Vinci het had kunnen gebruiken dan had hij dat zeker gedaan. Ik gebruik fotografie voor de nauwgezetheid en ook als bewijs, zo ziet het er écht uit, want mensen zien vaak veel niet en moeten beter kijken. Daarna ga ik naar mijn studio en begin met tekenen. Door het tekenen kan ik de rommel weghalen die een begraafplaats ontsieren en een begraafplaats iets mooier maken. Ik leg er sfeer in. Maar ook het vakmanschap van de steenhouwer kan ik zo tot uitdrukking brengen. De tekening maak ik op A3-formaat en verklein ik later digitaal naar A4-formaat, want alle boeken worden op A4-formaat afgedrukt. En mocht ik halverwege het proces zaken tegenkomen die niet kloppen, dan laat ik het niet na om daar vragen over te stellen.”

Behalve Moscowa is er een boek over de hervormde begraafplaats Vredeoord in Schaarsbergen uitgekomen (Schaarsbergen, een pad naar een vredig oord!). Binnenkort verschijnen boeken over de begraafplaats in Doesburg en de parochie in Weurt. De boeken worden niet in de boekhandel verkocht maar kunnen via de site www.vanitas-uitgeverij.nl besteld worden. Speijdels opdrachtgevers verkopen de boeken of geven ze weg. De oplage begint bij 1.000 stuks.

Terug naar archief...