DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-09-2009
ROUWEN VERGROOT KANS OP INFARCT

Het is eigenlijk niet echt nieuws, dat rouwen 'gevaarlijk' is. Wie in de rouw is, blijkt vatbaarder voor allerlei ziektes, omdat de weerstand verlaagd is. Geen gezond lichaam zonder gezonde geest zeg maar. Een nieuw onderzoek zegt dat je als je in de rouw bent meer kans hebt op een hartinfarct.


Mensen die rouwen om het verlies van een geliefde, hebben zelfs een zes maal grotere kans op een hartinfarct, concluderen Australische onderzoekers. Je kunt dus inderdaad doodgaan aan een gebroken hart, aldus de wetenschappers.

De studie richtte zich op lichamelijke veranderingen na het verlies van een kind of een geliefde. De rouwende krijgt last van hoge bloeddruk, hartrimtestoornissen en veranderingen in het immuunsysteem. Bij het onderzoek waren 160 mensen betrokken. De helft van hen was in rouw na het verlies van een geliefde. De kans op hartfalen nam af na zes maanden en was na twee jaar gelijk aan die voor andere mensen.

Volgens het Australische onderzoek is een plotselinge stroom van stresshormomen de oorzaak van de hartproblemen. De aandoening treft vooral vrouwen.

Terug naar archief...