DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 20-08-2009
TERUG VAN WEGGEWEEST: GRAFTROMMELS

Ze zijn opnieuw leverbaar: graftrommels. De zinken of ijzeren trommels met een glasplaat, waarin een krans, foto's, bloemen of iets persoonlijks kan worden geplaatst, en die vooral aan het begin van de vorige eeuw veel voorkwamen.


Na 1945 werd het gebruik aanzienlijk minder. De trommels die er waren, vielen al snel ten prooi aan verwaarlozing en verdwenen langzamerhand. Jammer, want het zijn unieke uitingen van onze grafcultuur. Gelukkig zijn er inmiddels mensen die dit beseffen en stappen hebben ondernomen de graftrommels die er nog zijn te restaureren en te behouden. (Zie Red de graftrommels.) Evert Jan Halkus heeft op eigen initiatief inmiddels al ruim zestig graftrommels opgeknapt. En Leon Bok van Bureau Funeraire Adviezen, heeft het op zich genomen oude graftrommels op te sporen en hoopt in de toekomst een boek te wijden aan deze bijzondere objecten.

Maar nu zijn er ook twee mensen, John van Manen en Anneke Huppelschoten, die nieuwe graftrommels op de markt brengen. Op hun eigen site vertelt Huppelschoten hoe het zo gekomen is: "Tijdens het sporten - ik loop al jaren hard - vertelde ik een hardloopmaatje dat ik veel zin had in iets nieuws. Na jaren met plezier gewerkt te hebben bij een grote showroom (verkoop haarden, keukens en vloeren) wilde ik vooral iets meer doen met mijn creativiteit. De persoonlijke contacten en de commerciŽle kant van de verkoop lagen mij wel, maar ik wilde meer. Mijn hardloopmaatje zei toen dat als ik toe was aan iets nieuws er vanzelf iets op mijn pad zou komen.
Een half jaar later las ik in de Barneveldse krant een artikel over graftrommels dat mij raakte. Ik had nog nooit van graftrommels gehoord, maar vond het heel bijzonder. John, mijn partner, had het artikel ook gelezen en zag direct allerlei mogelijkheden. We waren allebei zo enthousiast dat de beslissing om hier mee verder te gaan niet eens moeilijk was. We schreven een ondernemingsplan, dat zonder moeite werd goedgekeurd en heb toen mijn baan opgezegd."

Sinds kort leveren ze diverse soorten graftrommels: ronde, ovale, of in een hartvorm, met of zonder tekst, in diverse kleuren, van koper, zink, of RVS. Kijk op www.graftrommels.nl.

Terug naar archief...