DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-08-2009
ROUWKALENDER

De rouwkalender wil een dagelijks lichtpuntje zijn in het leven van iemand die rouwt. De rouwkalender heeft geen datum en kan op iedere dag starten. De rouwkalender heeft 420 velletjes, om te verscheuren, zoals verdriet verscheurt.


Een rouwende krijgt clichés te horen van mensen om zich heen waar vaak niks mee te beginnen valt. Veel van deze adviezen worden in deze scheurkalender op de hak genomen om zo de rouwende een hart onder de riem te steken. Er wordt korte metten gemaakt met eeuwige clichés, zoals 'als er eenmaal een jaar voorbij is, gaat het beter.' (Daarom heeft de rouwkalender ook meer dan 365 velletjes (420) die niet keurig dag na dag verscheurd hoeven te worden.) Rouwen duurt net zolang als een rouwende daarvoor nodig heeft.

Verder worden er boeken en websites aangeraden, en als die informatie even te veel van het goede is, dan staan er verwijzingen naar liedjes die gaan over leven, herinneringen en dood. Ook staan er spreuken en vragen in die de rouwende een beetje de zin van en in zijn leven (terug) kan geven.

De rouwkalender heeft geen datum en kan op iedere dag starten. De makers, psychosociaal therapeut Leoniek van der Maarel en coach Hans Breekveldt, raden aan de rouwkalender niet al direct na het overlijden te gebruiken, maar na zo'n 3 à 4 maanden.

Rouwen is en blijft een zware dobber. De rouwkalender kan dat wat lichter maken. Door te relativeren. Door te laten zien dat er mag zijn wat er is; verdriet, maar ook plezier. Door bespreekbaar te maken wat vaak onbesproken blijft voor en tussen mensen. En eigenlijk om tegen iedereen te zeggen: Dood is doodgewoon, alleen kunnen wij er niet aan wennen.

Kijk op www.rouwkalender.nl als u de kalender wilt bestellen.

Terug naar archief...