DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-07-2009
DIK EN LANG WIL OOK GECREMEERD WORDEN

In steeds meer crematoria worden extra brede ovens geplaatst, voor de steeds zwaarder wordende overledenen.


Ze staan al in Nieuwegein, Bilthoven en Ede, en vanaf volgend jaar heeft Utrecht ze ook. Crematorium Daelwijck krijgt dan extra brede crematieovens.

Na dertig jaar zijn de ovens aan vervanging toe, aldus locatiemanager Carlo Lambregts in de AD van 1 juli. Een mooi moment gelijk grotere ovens aan te schaffen.

Als je nu als Utrechter in een extra brede kist van bijvoorbeeld 108 centimeter breed gecremeerd wil worden, dan is crematorium en uitvaartcentrum Noorderveld in Nieuwegein het dichtst bij huis. Dat heeft een crematieoven met een hoofdverbrandingskamer van 110 centimeter breed en tweeënhalve meter diep. Dat is 20 centimeter breder dan de huidige ovens in Daelwijck.

Per dag vinden er ongeveer vijf crematies plaats in
Crematorium Noorderveld, en per week zitten daar gemiddeld twee overledenen tussen die aan de brede of lange kant zijn. "We merken echt dat mensen steeds zwaarder en langer worden," aldus een medewerkster van Noorderveld.

Totdat de grotere ovens ook in Daelwijck staan, worden nabestaanden van extreem dikke en of lange mensen doorverwezen naar het crematorium in Ede.

De Obesitas Vereniging is blij met de komst van een bredere crematieoven in Utrecht. Bestuursadviseur Susanne Kruizinga vertelt in AD: "We hopen dat er steeds meer noodzakelijke veranderingen doorgevoerd zullen worden om de toegankelijkheid in openbare gelegenheden voor mensen met afwijkende omvang en gewicht te verbeteren. Het aanpassen van de voorzieningen in crematoria stelt mensen uit die regio’s in staat om niet al te ver van huis op gepaste wijze afscheid te kunnen nemen van hun dierbaren."

Terug naar archief...