DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-06-2009
ZORGVLIED GAAT ECOLOGISCH

Begraafplaats Zorgvlied heeft een ecologische grafstrook ingericht. Hiermee komt Zorgvlied tegemoet aan de toenemende vraag naar natuurlijk begraven, ook wel bos- of groene begrafenis geheten.


Wethouder Pols van Amstelveen opende de ecologische grafstrook door het plaatsen van een bijzondere gedenksteen. Op de gedenksteen staat het gedicht 'Tussen het landschap en de lucht' van Theo van Baaren.

De totale strook bestaat uit t Varenveld, Nimrod en de rode Vlindertuyn. Daar mogen geen gehakte grafstenen of versieringen worden geplaatst, maar een kei of rotsblok om de graven aan te duiden. Er is veel aandacht besteed aan de beplanting van de strook. Doel: een zo natuurlijk mogelijke omgeving te scheppen, waarin plant en dier zich thuis voelen. Bijzonder aan het gebied is de IJsvogelburcht die aan de waterkant van de Wetering ligt. Ook de graven zelf worden uitsluitend beplant met inheemse beplanting.

Bij een natuurlijke begrafenis wordt uitsluitend gebruik gemaakt van ecologisch verantwoorde materialen. Alles op en om het graf is biologisch afbreekbaar, zodat het graf in korte tijd kan opgaan in de natuur. Men kan kiezen voor een biologisch afbreekbare kist (van speciaal karton of gevlochten riet) of een kist van blank, onbehandeld essenhout. Tijdens de opening maandag wordt een impressie gegeven van de mogelijkheden van ecologisch begraven met ecologische urnen, milieuvriendelijke kisten , gewaden van biologisch katoen en een rieten baar.

Terug naar archief...